Fokus

SAD se sprema za snežnu oluju kakva nije viđena godinama: U Oregonu proglašeno vanredno stanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2021

-

09:18

SAD se sprema za snežnu oluju kakva nije viđena godinama: U Oregonu proglašeno vanredno stanje
SAD se sprema za snežnu oluju kakva nije viđena godinama: U Oregonu proglašeno vanredno stanje - Copyright AP/Ted S. Warren

veličina teksta

Aa Aa

U pripremi za niske temperature, sneg i led na severozapadu Pacifika ovog prazničnog vikenda i sledeće nedelje, državni zvaničnici u Oregnu proglasili su vanredno stanje i širom regiona se otvaraju skloništa za pomoć beskućnicima.

Najmanje pet skloništa u oblasti Portlanda biće otvoreno kako bi moglo da smesti više hiljada beskućnika. Gradski javni prevoz biće besplatan za ljude koji treba da stignu do skloništa. Osim toga, gradski čelnici Sijetla otvoriće dva skloništa u teškim vremenskim uslovima koji će raditi do sledeće srede.

"Lokalna vlada naporno radi na tome da odvede ljude na toplo i suvo mesto, ali ne možemo da budemo svuda", rekla je u petak dr Dženifer Vajns za AP, zdravstvena sekretarka okruga Multomah - "Kao i u slučaju vrućine pre skoro šest meseci, molimo sve stanovnike okruga da proveravaju druge, upute pojedince u skloništa za zagrevanje i pomognu u podeli opreme koja će ljude održavati toplim, ali i živima"

U junu je toplotni talas na severozapadu oborio rekord, a tom prilikom život je izgubilo stotine ljudi.

Nedavne prognoze pokazuju da će do nedelje sneg verovatno padati i u Sijetlu, i Portlandu gde ga obično nema. Međutim, prognostičari i državni zvaničnici kažu da su glavne zabrinutosti niske temperature u regionu koje će ponajviše uticati na beskućnike i one koji nemaju adekvatan pristup grejanju.

Zvaničnici su takođe pozvali ljude da ostanu kod kuće ako je moguće, proveravaju komšije i kućne ljubimce i pomognu da trotoari budu očišćeni.

Komentari (0)

Svet