Fokus

Putin: Crvene linije ne smeju biti pređene, neprihvatljivo širenje NATO na istok

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2021

-

12:33

Putin: Crvene linije ne smeju biti pređene, neprihvatljivo širenje NATO na istok
Vladimir Putin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi odgovori Moskve u slučaju da SAD i NATO odbiju da Rusiji pruže bezbednosne garancije, mogli biti "najrazličitiji", u zavisnosti od, kako je istakao, "predloga vojnih stručnjaka".


"Odgovor može biti najrazličitiji. To zavisi od predloga koje će mi dati naši vojni eksperti", rekao je Putin za TV Rusija-1. On je, govoreći o pitanjima bezbednosti, rekao da je Rusija doterana do takve linije da nema kuda dalje.

"Već sam govorio o ''crvenim linijama'' koje, smatramo, da ne smeju biti pređene. Stvar je u tome da nemamo kuda", rekao je Putin i govoreći o odnosima Rusije i NATO istakao da je Rusija dovedena u takvu situaciju da mora da kaže: "Stanite"!

Ruski lider je kazao da Moskva želi da javnost Ruske Federacije, Ukrajine, Evrope i Sjedinjenih Država razume ideju o sistemu bezbednosnih garancija za Rusiju.

Najnovija kriza u odnosima Rusije i Zapada kulminirala je zbog situacije u Ukrajini. Zapad tvrdi da Rusija priprema napad na Ukrajinu, a Moskva to odbacuje i ističe da bi ulazak te zemlje u NATO ugrozio njenu bezbednost.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO-om, koji uključuju neširenje Alijanse dalje na istok, uključujući i bivše republike SSSR, kao i nerazmeštanje raketa srednjeg i dugog dometa.

Putin je na godišnjoj pres konferenciji 23. decembra naglasio da je za Moskvu dalje širenje NATO-a na istok neprihvatljivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet