Fokus

Doživotne kazne zbog ubistva Afroamerikanca: "Pretvorili su ga u metu jer im je smetao u zajednici"

Komentari

Autor: AP

07/01/2022

-

23:36

Doživotne kazne zbog ubistva Afroamerikanca: "Pretvorili su ga u metu jer im je smetao u zajednici"
Doživotne kazne zbog ubistva Afroamerikanca: "Pretvorili su ga u metu jer im je smetao u zajednici" - Copyright Tanjug, AP Photo/Stephen B. Morton, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Džordžiji osudio je Trevisa Mekmajkla, Gregorija Mekmajkla i Vilijama „Rodija“ Brauna na doživotne kazne zatvora, zbog ubistva Afroamerikanca Ahmada Arberija, džogera, koji je trčao u njihovom kraju u kojem pretežno žive belci u toj južnoj američkoj državi 2020, piše AP.

Gregori i Trevis Mekmajkl nemaju pravo na uslovni otpust, dok će Brajan imati to pravo nakon što provede najmanje 30 godina u zatvoru.

Ubistvo Ahmauda Arberija dogodilo se 23. februara 2020. godine nedaleko od grada Brunsvik u američkoj državi Džordžija. Arberi je tog dana trčao u gradskoj četvrti u kojoj su živeli otac i sin Mekmajkl. Gregori i Trevis Mekmajkl uzeli su oružje i ukrcali se u svoj kamion i krenuli za Arberijem. Brajan se kasnije pridružio poteri, i snimio video  na kojem se vidi kako otac i sin pucaju u Arberija iz puške dok se branila pokušavajući da im otme oružje.

Tanjug, AP Photo/Stephen B. Morton, Pool

 

Video snimak ubistava Brajan je objavio na internetu dva meseca posle događaja i izazvao je burne reakcije u Sjedinjenim Državama. Državni istražni biro Džordžije preuzeo je kontrolu nad slučajem od lokalne policije i ubrzo nakon toga uhapsio Mekmajkla i Brajana.

Arberijeva porodica je u petak zatražila od sudije Višeg suda Džordžije Timotija Volmslija da ne bude blag prilikom izricanja kazne. Džasmin Arberi, sestra žrtve, rekla je tokom saslušanja pre izricanja presude da je njen brat bio pozitivna osoba sa smislom za humor.

Tanjug, AP Photo/Stephen B. Morton, Pool

 

Majka Ahmauda Arberija tražila je od sudije da Mekmajklu i Brajanu izrekne maksimalnu dozvoljenu kaznu i navela da je gubitak koji je pretrpela dodatno uvećan tokom suđenja jer su advokati optuženih tvrdili da je njen sin doneo određene odluke koje su dovele do njegove smrti.

"Ovo nije bio nesporazum. Odlučili su da mog sina pretvore u metu jer ga nisu želeli u svojoj zajednici. Odlučili su da se prema njemu ponašaju drugačije od drugih. Kada nisu mogli da ga zastraše, ubili su ga", rekla je majka tokom suđenja.

Kada su Mekmajkli i Brajan krajem novembra proglašeni krivima za ubistvo Arberija, okupljeni ispred zgrade suda okruga Glin počeli su da slave jer su ubistvo mladog crnca videli kao deo nacionalnog obračuna sa rasnom nepravdom.

Tanjug, AP Photo/Stephen B. Morton, Pool

 

 

Mekmajklsu i Brajanu će se sledećeg meseca posebno suditi za zločin iz mržnje. Kako prenosi Asošijeted pres, tužioci će u tom slučaju tvrditi da su prekršili Arberijeva ljudska prava i da su ga napali zato što je crnac.

Komentari (0)

Svet