Fokus

Nemački sud izrekao kaznu doživotnog zatvora za bivšeg obaveštajca Asadovog režima: Osuđen za mučenje zatvorenika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/01/2022

-

13:00

Nemački sud izrekao kaznu doživotnog zatvora za bivšeg obaveštajca Asadovog režima: Osuđen za mučenje zatvorenika
Nemački sud izrekao kaznu doživotnog zatvora za bivšeg obaveštajca Asadovog režima: Osuđen za mučenje zatvorenika - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Nemački sud osudio je danas bivšeg obaveštajnog oficira u bezbednosnim službama sirijskog predsednika Bašara al Asada na doživotni zatvor zbog ubistava, silovanja i zločina protiv čovečnosti.

Anvar R. je optužen za to što je obaveštajna jedinica u Damasku, na čijem čelu se nalazio, nadgledala mučenja više od 4.000 zatvorenika, od kojih je 58 stradalo. On je negirao sve optužbe, ali je osuđen za 27 smrtnih slučajeva, a ključni dokazi bile su fotografije žrtava torture koje je prokrijumčario iz Sirije jedan bivši policajac.

Svedočilo je više od 80 ljudi, uključujući 12 dezertera i brojne žrtve koje su razotkrile maltretiranje zatvorenika vezanih u nehigijenskim uslovima, uključujući lečenje električnim udarom, bičevanje i premlaćivanje. Neki svedoci su odbili da daju izjave, dok su drugi bili prerušeni iz straha od odmazde nad rodbinom koja je još u Siriji.

To je bio prvi krivični postupak u svetu pokrenut zbog državnog mučenja tokom građanskog rata u Siriji koji je počeo 2011. godine. Prošle godine je Ejad A, još jedan bivši pripadnik sirijske obaveštajne službe, osuđen na četiri i po godine zatvora zbog podržavanja mučenja civila.

Ejad A. i Anvar R. su uhapšeni u Nemačkoj 2019, nekoliko godina pošto su kao izbeglice zatražili azil u toj zemlji, podsetila je agencija AP.

Sledeće nedelje u Frankfurtu počinje drugo suđenje jednom sirijskom lekaru osumnjičenom za zločine protiv čovečnosti i mučenje zatvorenika u vojnoj bolnici u gradu Homsu 2011. i 2012. godine. Nemački tužioci ga takođe optužuju za ubistvo zatvorenika smrtonosnom injekcijom

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet