Fokus

Vrhovni sud SAD blokirao Bajdenovu odredbu o obaveznoj vakcinaciji u velikim firmama

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

23:39

Vrhovni sud SAD blokirao Bajdenovu odredbu o obaveznoj vakcinaciji u velikim firmama
Tanjug/AP/Carlos Noriega - Copyright Tanjug/AP/Carlos Noriega

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država blokirao je danas uredbu američkog predsednika Džozefa Bajdena o obaveznoj vakcinaciji ili nedeljnom testiranju zaposlenih u velikim kompanija, ali je administraciji odobrio da sprovede odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Ta odluka je doneta nakon što je sud prošlog petka saslušao argumente u postupku o privremenoj obaveznoj vakcinaciji koju su u novembru izdale dve savezne agencije sa ciljem da povećaju stopu vakcinacije u SAD i da radna mesta i zdravstvene ustanove učine bezbednijim, prenosi Rojters.

Vrhovni sud bio je podeljen u oba slučaja. U prvom je protiv uredbe predsednika Bajdena glasalo šest konzervativnih sudija, a podržalo je troje liberalnih. U drugom odluka je doneta sa pet glasova za i četiri protiv, pri čemu su se dve konzervativne sudije pridružile liberalnim.

Federalna agencija za bezbednost i zdravlja na radu ranije je usvojila pravilo prema kojem zaposleni u kompanijama sa najmanje 100 radnika moraju da budu vakcinisani ili nedeljno testirani na kovid-19.

To pravilo odnosi se na više od 80 miliona zaposlenih, a preduzeća širom SAD trebalo je da počnu da je primenjuju prošlog ponedeljka.

Protivnici odluke, koje predvodi država Ohajo, kao i pojedine poslovne grupe tražile su od sudija da je blokiraju nakon što je sud niže nadležnosti ukinuo zabranu u vezi sa tom odlukom.

Druga obavezujuća odluka podrazumevala je obaveznu vakcinaciju za oko 10,3 miliona zdravstvenih radnika u oko 76.000 ustanova, uključujući bolnice i domove za starije građane koji se finansiraju iz programa zdravstvenog osiguranja Mediker i Medikejd.

U nepravosnažnoj presudi Vrhovnog suda u vezi sa velikim kompanijama navodi se da pravilo Uprave za bezbednost i zdravlje na radu ne predstavlja primenu regularnih federalnih ovlašćenja.

"Omogućiti Upravi da reguliše opasnosti i izazove u svakodnevnom životu, jer većina građana ima posao i suočava se sa istim rizicima, značajno bi proširila regulatorna ovlašćenja tog tela bez odobrenja Kongresa", navodi se u obrazloženju presude.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet