Fokus

Liban potpisao ugovore, snabdevaće se strujom od Jordana preko Sirije

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

21:50

Liban potpisao ugovore, snabdevaće se strujom od Jordana preko Sirije
Liban potpisao ugovore, snabdevaće se strujom od Jordana preko Sirije - Copyright Tanjug AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Liban je potpisao danas ugovore o kupovini struje od Jordana preko Sirije, što će, kako ocenjuje agencija AP, pomoći toj maloj mediteranskoj zemlji da se izbori sa teškom energetskom krizom.

Predviđa se da će ugovori obezbediti Libanu do 250 megavata električne energije dnevno u roku od dva meseca, što je dovoljno za oko dva sata dnevne potrošnje. Struja će se isporučivati preko sirijske energetske mreže.

Očekuje se da će ugovore finansirati Svetska banka, s kojom su u toku pregovori. Libanski ministar energetike Valid Fajad rekao je da se nada da će pregovori o finansiranju biti okončani za dva meseca.

"Nakon današnjeg potpisivanja ostaje nam da rešimo finansiranje preko Svetske banke, što je posao koji ću nastojati da obavim u najkraćem mogućem roku. Detalji će biti raščićeni u naredna dva meseca", rekao je Fajad novinarima tokom ceremonije potpisivanja sporazuma.

Uprkos nizu sankcija koje su SAD uvele Siriji, Vašington je odobrio različite sporazume kako bi pomogao Libanu da se izbori energetskom krizom, ponudivši izuzeće od sankcija za kompanije koje preko Sirije isporučuju gas i struju Libanu.

Libanska državna elektroenergetska kompanija obezbeđuje struju za samo nekoliko sati potrošnje dnevno, pa se građani u velikoj meri oslanjaju na skupe privatne proizvođače čija proizvodnja zagađuje životnun sredinu.

Zastarela nacionalna prenosna energetska mreža nije u stanju da obezbedi 24-časovno snabdevanje strujom u Libanu još od kraja građanskog rata 1990. godine, a subvencije državnoj elektroprivredi za mazut su glavni pokretač gomilanja ogromnog državnog duga zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet