Fokus

Tri američka senatora u poseti Tajvanu, uprkos negodovanju Kine

Komentari

Autor: A. T.

05/06/2021

-

19:45

Tri američka senatora u poseti Tajvanu, uprkos negodovanju Kine
Tri američka senatora u poseti Tajvanu, uprkos negodovanju Kine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri američka senatora posetiće u nedelju Tajvan i njegovog predsednika Caji Ingvena. Povod dolaska je rasprava o sigurnosti i drugim stvarima. Pričaće se i o radu vlade Tajvana kao i o otvaranju ambasade SAD u Tajpeiju, što se Kini nikako neće svideti.

Vlasti SAD, za razliku od većine zemalja, nemaju formalne diplomatske odnose sa vlastima ovog ostrva koje Kina smatra da je pod njenom jurisdikcijom. Međutim, i pored toga, SAD su njegovi glavni snabdevači oružjem, prenosi Rojters. 

Tajvanska predsednička kancelarija dala je saopštenje u kojem su istakli da će predsednik Caji dočekati trojicu diplomata iz SAD na aerodromu Šongšan u Tajpeiju i da će im zahvaliti na podršci pogotovo sada u vreme kada se ostrvo suočava sa povećanjem broja obolelih od koronavirusa. 

Tajvan se žali kako Kina pokušava da im onemogući da nabave vakcine protiv koronavirusa iz inostranstva, što iz Pekinga odlučno demantuju.

Proteklih meseci Kina je povećala političke pritiske na Tajvan u vreme dok se bori da dokaže svoju nezavisnost. Kina svoju moć pokazuje redovnim vojnim preletima preko Tajvanske vazdušne zone.
Kako prenosi britanska agencije, Peking svaku posetu stranih diplomata Tajvanu smatra za mešanje u unutrašnje stvari jer Tajvan ubraja u svoju teritoriju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet