Fokus

Slučaj koji "drma" Novi Zeland": Trudna novinarka nije mogla da se vrati u zemlju, pa utočište zatražila od talibana

Komentari

Autor: EUronews Srbija, Gardijan, BBC

31/01/2022

-

19:44

Slučaj koji "drma" Novi Zeland": Trudna novinarka nije mogla da se vrati u zemlju, pa utočište zatražila od talibana
Slučaj koji "drma" Novi Zeland": Trudna novinarka nije mogla da se vrati u zemlju, pa utočište zatražila od talibana - Copyright Tanjug/AP/Charlotte Bellis

veličina teksta

Aa Aa

Novinarka sa Novog Zelanda tvrdi da je, zbog strogih mera za ulazak na Novi Zeland, od talibana morala da zatraži da ostane u Avganistanu. 

Belis, koja bi trebalo da se porodi u maju, prošle godine je radila za Al Džaziru, i za tu medijsku kuću je pratila povlačenje talibana iz Avganistana. Nakon toga, otišla je u Katar, gde je i saznala da je trudna. S obzirom na to da je neudata trudnica, Belis nije mogla da ostane u Kataru zbog tamošnjih zakona, a trenutno se nalazi u Avganistanu, u koji je stigla u decembru prošle godine.

Ona je napisala kolumnu za list "New Zealand Herald", gde objašnjava da joj je Vlada odbila aplikaciju za ulazak u zemlju koju je podnela prošle nedelje zbog trudnoće. Trenutno, Velignton dozvoljava Novozelanđanima da uđu u zemlju, ali samo pod uslovom da provedu deset dana u karantinskim hotelima. S obzirom na to da postoji ograničen broj mesta u hotelima a mnogo ljudi želi da uđe u zemlju, građani su praktično odsečeni od ove ostrvske države, prenosi BBC

Belis je u svojoj kolumni navela kako je "brutalno ironično" to što je morala da zatraži pomoć od avganistanskih talibana, koje je do skoro kritikovala zbog njihovog odnosa prema ženama i devojčicama. Ona je, kako kaže, kontaktirala talibane i upitala ih da li bi bila dobrodošla u njihovoj zemlji, s obzirom na to da je neudata trudnica.

"Možete doći i nećete imati problema. Samo recite ljudima da ste u braku i ako situacija bude loša, pozovite nas", citirala je Belis neimenovane talibanske zvaničnike. Osvrnula se na ovaj odgovor uz komentar da "zna da je njena situacija komplikovana kada joj talibani, kao trudnoj neudatoj ženi, pružaju utočište".

Odgovor Novog Zelanda

Otkako je kolumna objavljena, povećao se pritisak na novozelandske vlasti da joj odgovore, što su naposletku neki od zvaničnika i učinili.

Ministar za odgovor na pandemiju koronavirusa Kris Hipkins stao je u odbranu kovid mera, rekavši da postoji "poseban tretman za ljude sa specijalnim okolnostima" kao što je slučaj sa Šarlot Belis.

"Ovaj sistem je izuzetno dobro služio Novom Zelandu, spasio živote i sprečio da naš zdravstveni sistem bude preopterećen", rekao je Hipkins, preneo je Gardijan.

"Ona je želela da se vrati tačno određenog datuma i službenici su je nedugo nakon podnošenja zahteva upitali za više informacija. Hitna odluka može da se donese ukoliko neko ima potrebu da putuje na Novi Zeland u narednih 14 dana, a ona je rekla kako nije nameravala da putuje do kraja februara", istakao je Hipkins.

On je dodao i da su zvaničnici Novog Zelanda pozvali gospođu Belis da ponovo podnese zahtev za vizu, ovoga puta u okviru posebne kategorije za hitne slučajeve.

Komentari (0)

Svet