Fokus

Putin i Si u Pekingu: Protiv mešanja spoljnih sila i širenja NATO

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

11:36

Putin i Si u Pekingu: Protiv mešanja spoljnih sila i širenja NATO
Putin i Si u Pekingu: Protiv mešanja spoljnih sila i širenja NATO - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Kine i Rusije Si Ðinping i Vladimir Putin, koji su se danas sastali u Pekingu, potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima, saopštio je Kremlj. U izjavi se ističe da dve zemlje nameravaju da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju delovanju spoljnih sila na podrivanju bezbednosti, protiv "obojenih revolucija".

U tekstu se navodi da se dve zemlje protive daljem širenju NATO-a i pozivaju Severnoatlantski savez da napusti ideologizovane pristupe iz vremena hladnog rata, prenosi agencija RIA Novosti. Takođe, Moskva i Peking su pozvali SAD da odustanu od raspoređivanja raketa srednjeg i malog dometa u Evropi.

Rusija i Kina naglašavaju da se protive formiranju zatvorenih blokovskih struktura i suprotstavljenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu.

"Rusija i Kina ulažu dosledne napore da izgrade ravnopravan, otvoren, inkluzivan sistem bezbednosti koji nije protiv trećih strana u Azijsko-pacifičkom regionu i koji obezbeđuje mir, stabilnost i prosperitet", navedeno je u izjavi.

Profimedia

 

Ističe se da nijedna država ne može i ne treba da obezbedi svoju bezbednost nezavisno od bezbednosti celog sveta i na račun bezbednosti drugih država. Kako se navodi, Kina se odnosi sa razumevanjem i podržava predloge koje je iznela Ruska Federacija o bezbednosnim garancijama u Evropi, dodaje se u tekstu.

Dve zemlje protiv politizacije problema porekla koronavirusa

Rusija smatra Tajvan neodvojivim delom Kine i protiv je nezavisnosti Tajvana u bilo kom obliku, istaknuto je u zajedničkoj izjavi. Takođe se navodi da su dve zemlje protiv politizacije problema porekla korona virusa i dodaje da je to pitanje za nauku.

Rusija i Kina nameravaju da čvrsto brane neprikosnovenost rezultata Drugog svetskog rata i uspostavljenog posleratnog svetskog poretka. Kako se navodi, strane su saglasne da je demokratija univerzalna vrednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cele svetske zajednice.

Takođe, cilj Kine i Rusije je jačanje Šangajske organizacije za saradnju i povećanje njene uloge u oblikovanju policentričnog svetskog poretka zasnovanog na principima održive bezbednosti. Dve zemlje su spremne da rade na jačanju uloge ASEAN-a kao ključnog elementa regionalne arhitekture.

Kina i Rusija se, takođe, zalažu za jednaka prava na kontrolu interneta i smatraju neprihvatljivim pokušaje da se ograniči pravo na regulisanje nacionalnih segmenata. Putin je danas doputovao u Peking, gde se sastao sa Sijem, a kasnije će prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Dobar primer izgradnje bilteralnih odnosa

Odnosi Rusije i Kine su dobar primer izgradnje bilateralnih odnosa koji pomažu obema zemljama da se razvijaju, rekao je Putin.

Putin je ocenio da se bilateralni odnosi razvijaju progresivno, u duhu prijateljstva i strateškog partnerstva i da su imaju karakter bez presedana, prenosi agencija RIA Novosti. Kineski predsednik Si Ðinping istakao je da Kina i Rusija snažno podržavaju napore da zaštite svoje fundamentalne interese.

"Raste političko i strateško međusobno poverenje", rekao je kineski lider na početku susreta sa Putinom.

Ukazao je da Kina i Rusija zajedno rade na sprovođenju istinskog multilateralizma, podržavaju istinski demokratski duh i služe kao pouzdan stub za okupljanje sveta u prevazilaženju kriza i odbrani jednakosti.

Inače, u Pekingu će danas, u 13 sati po srednjeevropskom vremenu, svečano biti otvorene 24. Zimske olimpijske igre. Igre će zvanično otvoriti kineski predsednik Si Ðinping, a na njima učestvuje 2.871 sportista iz 91 države. Srbiju će predstavljati takmičari u alpskom skijanju Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, koji će nositi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja.

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je ranije da će Zimske olimpijske igre biti dobro organizovane, bezbedne i spektakularne. On je putem kratke video poruke, u obraćanju učesnicima sednice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Pekingu, rekao da je Kina imala aktivnu ulogu u tom olimpijskom pokretu od organizovanja letnjih Olimpijskih igara 2008. godine, prenosi agencija Rojters. Predsednik Si je dodao i da je za ove zimske igre, kao što je obećano, Kina animirala oko 300 miliona Kineza da se uključe u zimske sportove.

Komentari (0)

Svet