Fokus

SZO razmatra intenzivnu saradnju sa Kinom u istraživanju porekla korone

Komentari

Autor: FoNet

05/02/2022

-

23:45

SZO razmatra intenzivnu saradnju sa Kinom u istraživanju porekla korone
Svetska zdravstvena organizacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus izjavio je danas da je s kineskim premijerom Li Kećijangom razgovarao o potrebi bolje saradnje u istrazi porekla virusa korona, čije su kontroverze izazvale napetosti u odnosima Pekinga sa Zapadom, javlja Rojters.

"Drago mi je što sam se sastao s premijerom Li Kećijangom. Razgovarali smo o koronavirusi i potrebi da se po proncipu jednakosti u vakcinisanju u ovoj godini imunizuje 70 odsto svetske populacije", napisao je Tedros Gebrejesus, aludirajući na kampanju SZO za ravnomeran pristup vakcinama svih građana sveta.

"Takođe, razmatrali smo potrebe za intenzivnijom saradnjom u istrazi porekla virusa – koja bi bila ukorenjena u nauci i dokazima", dodao je čelnik Svetske zdravstvene organizacije.

Glas Amerike (VOA) podseća da je Tedros Gebrejesus ranije zahtevao od Kine da bude pristupačnija u vezi s podacima i informacijama o poreklu virusa.

Svetska zdravstvema organizacija je 2021. osnovala Naučnu savetodavnu grupu o poreklu novih patogena i pozvala Kinu da dostavi neobrađene podatke kako bi pomogla istrazi.

Kina je to odbila - pozivajući se na pravila o privatnosti pacijenata.

Takođe, Kina odlučno negira tvrdnje da je kovid-19 procurio iz specijalizovane laboratorije u gradu Vuhanu, gde su prvi slučajevi oboljevanja zabeleženi krajem 2019.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dr med. Slobodan Stojković

01.03.2022 15:15

SARS-COV-2 virus nastaje u endosimbiozi virus-protozoa-slepi miš. COVID-19 je visrusna malarija. Virus SAR-COV-2 služi slepom mišu u letu. Kada leti, slepi miš izbacuje preko ždrela-nosa i usta SARS-COV-2 virus u atmosferu. Virus vezuje atmosferski azot (N2) i onda ga u letu odmah inhalira. Virus se sistemski preko pre svega krvi distribuira kroz telo slepog miša. Uloga SARS-COV-2 virusa u letu slepog miša je da vezani atmosferski azot (N2) pre svega da daje energiju za let kao i stvaranje azot monoksida (NO). Vakcina za COVID-19 pored glycoproteina (S) treba da sadrži i hemagglutinin-esterase dimerb (HE).

Svet