Fokus

Pojedine kanadske provincije ukidaju stroge kovid mere, demonstranti i dalje ne odustaju od protesta

Komentari

Autor: AP, Tanjug

09/02/2022

-

23:33

Pojedine kanadske provincije ukidaju stroge kovid mere, demonstranti i dalje ne odustaju od protesta
Tanjug/AP/Nathan Denette - Copyright Tanjug/AP/Nathan Denette

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski premijer Džastin Trudo usprotivio se ublažavanju ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa, iako je suočen sa sve većim pritiskom demonstranata koji koriste kamione da blokiraju prestonicu i granične prelaze sa SAD.

Sve veći broj kanadskih provincija preduzelo je mere da ukinu svoje kovid-19 restrikcije dok demonstranti koji te mere osuđuju nastavljaju pritisak blokadama kamiona danas u glavnom gradu i na ključnim graničnim prelazima sa SAD, uključujući i kod ekonomski važnog mosta za Detroit.

"Realnost je da su obavezna vakcina i činjenica da je odziv Kanađana da se vakcinišu povećan na skoro 90 odsto, osigurali da nas ova pandemija ne pogodi toliko jako, kao na drugim mestima u svetu", izjavio je Trudo u parlamentu.

Države Alberta, Saskačevan, Kvebek, Princ Edvard Ajlend objavile su planove ove nedelje da ukinu neke ili sve mere. Alberta, najkonzervativnija kanadska provincija odmah je ukinula obavezne vakcinacijske propusnice za mesta kao što su restorani i ukinuće obavezno nošenje maski krajem meseca.

Opoziciona liderka Alberte Rejčel Notli optužila je premijera te kanadske države Džejsona Kenija da dozvoljava da "ilegalna blokada diktira mere javnog zdravlja".

Demonstrante su, inače, podržali konzervativci i u Kanadi i u SAD, a među njima je i bivši američki predsednik Donald Tramp koji je kritikovao Trudoa zbog obavezne vakcinacije.

Tanjug/AP/Nathan Denette

 

Neki demonstranti se protive propisu od 15. januara koji obavezuje vozače kamiona koji ulaze u Kanadu da budu potpuno vakcinisani protiv koronavirusa. Ali demonstranti se takođe bune zbog maski i drugih kovid restrikcija i traže ostavku premijera Džastina Trudoa, iako većinu mera uvode vlade provincija, a ne centralna vlada.

Premijer Trudo je ocenio u Parlamentu da su "blokade neprihvaltljive" i da negativno utiču na kanadsku privredu. Trudo je ponovio da će vlada nastaviti da se "oslanja na nauku", odgovarajući na pitanje poslanika da li će ukinuti pandemijske restrikcije.

Najnoviji talas kovida -19 podstaknut je vrlo zaraznim omikron sojem virusa. Kanada je jedna od zemalja sa najvećim delom vakcinisanog stanovništva, više od 84 odsto stanovništva je dobilo najmanje jednu dozu vakcina.

Hapšenja u Otavi

Policija u Otavi uhapsila je 23 osobe u vezi sa, kako je rečeno, nezakonitim demonstracijama koje su organizovale kamiondžije i drugi vozači koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv kovida 19.

Vozači zahtevaju ukidanje obavezne vakcinacije za sve koji prelaze kanadsko-američku granicu.

Kanadska prestonica i dalje je blokirana stotinama vozila iz takozvanog “konvoja slobode” koji čine protivnici epidemioloških mera, dok su organizatori protesta pozvali na sastanak sa svim saveznim političkim liderima, osim sa premijerom Džastinom Trudoom, kako bi se pronašlo mirno rešenje za ovu krizu, prenosi britanski list “Gardijan”.

Zamenik šefa policije Otave Stiv Bel rekao je novinarima da je policija imobilisala mnoga teška vozila koja su učestvovala u blokadi i da su se u četvrtini od 418 protestnih kamiona u centru grada nalazila i deca.

Zbog toga je policija izrazila zabrinutost za njihovo zdravstveno stanje zbog hladnoće, buke, rizika od ugljen-monoksida i pristupa sanitarijama.

Istovremeno, najprometniji granični prelaz između Kanade i SAD je zatvoren, pošto su kanadske kamiondžije blokirale sve trake na prelazu u znak protesta protiv epidemioloških mera vlade za kontrolu pandemije korona virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet