Fokus

Novinarka Njujork Tajmsa tvrdi da je Tramp ostao u kontaktu sa Kim Džong-unom

Komentari

Autor: BBC

10/02/2022

-

23:31

Novinarka Njujork Tajmsa tvrdi da je Tramp ostao u kontaktu sa Kim Džong-unom
Kim Džong Un i Donald Tramp - Copyright EPA/KCNA

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je svojim saradnicima da je ostao u kontaktu sa liderom Severne Koreje Kim Džon-unom, navodi se u novoj knjizi novinarke Megi Haberman.

Novinarka Megi Haberman rekla je da je Kim Džong-un jedini strani lider za kojeg je Tramp rekao da je ostao u kontaktu. I dodaje da za svoje tvrdnje ne može da potvrdi da li su tačne.

 Tramp je 2018. godine ponosno rekao da su se on i Kim "zaljubili" posle razmene pisama. Ali nisu uspeli da zaključe dogovor o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Komunikacija između Trampa i Kima bila bi izuzetno neuobičajena s obzirom na činjenicu da je Severna Koreja pod međunarodnim sankcijama zbog razvijanja nuklearnog programa.

"Kao što znamo, Tramp je bio fokusiran na ovu vezu, rekla je Haberman, novinarka Njujork Tajmsa za CNN. 

O ovom otkriću pisala je u svojoj novoj knjizi, "Gospodin Tramp, čovek od poverenja".
Ona ističe da Tramp ne radi uvek ono što priča, ali da je pričao ljudima da je održao određen vid komunikacije ili diskusije za Kim Džong-unom. 

Tramp je održao dva samita sa Kimom u nadi da će dovesti pod kontrolu nuklearni program Severne Koreje ali do sporazuma nije došlo. Zemlja je nastavila da sprovodi testove balističkih raketa i da krši rezolucije Ujedinjenih nacija.

Komunikacija koju je obavljao sa Kimom deo je 15 kutija sa papirima koji su preuzeti od Trampa prošlog meseca od strane Nacionalne arhive, vladine agencije koja uređuje očuvanje svih predsedničkih zapisa.

Trebalo je da dokumenti budu predati agenciji onda kada je Tramp napustio Belu kuću, ali je, umesto da preda, odneo papire u svoju rezidenciju na Floridi.

U intervjuu za CNN, Habermanova je rekla da je osoblje Bele kuće povremeno pronalazilo dokumenta koja su začepila odvode u toaletu Trampa tokom predsedničke funkcije. Međutim, Tramp je negirao ove tvrdnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet