Fokus

Bajden i Fon der Lajen razgovarali o američko - evropskoj saradnji u rešavanju krize u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

20:43

Bajden i  Fon der Lajen razgovarali o američko - evropskoj saradnji u rešavanju krize u Ukrajini
AP/Patrick Semansky - Copyright AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je putem video konferencije sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, o krizi izazvanoj "agresivnim ponašanjem Rusije prema Ukrajini" i naporima da se obezbedi "ujedinjen i efikasan" američko - evropski odgovor, saopšteno je večeras iz Evropske komisije.

U Komisiji se navodi da su Lajen i Bajden podržali diplomatski pristup Rusiji kako bi je "ubedili da deeskalira krizu i izabere put dijaloga".

"Lideri su razmotrili saradnju na finalizaciji masivnih sankcija Rusiji. Predsednica fon der Lajen je navela sektorske i pojedinačne sankcije u slučaju dalje vojne agresije Rusije na Ukrajinu. Ona je potvrdila da su sve opcije na stolu i da će se sankcije ticati finansijskog i energetskog sektora, kao i izvoza visokotehnoloških proizvoda", navodi se u saopštenju Komisije.

U Briselu dodaju da su nastavili rad na osiguranju dodatnih isporuka prirodnog gasa u slučaju prekida isporuke od strane Rusije, a da se predsednica fon der Lajen zahvalila predsedniku Bajdenu na američkoj podršci u ovim naporima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet