Fokus

Blinken: SAD će otvoriti ambasadu na Solomonskim ostrvima

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2022

-

12:45

Blinken: SAD će otvoriti ambasadu na Solomonskim ostrvima
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Kevin Lamarque/

veličina teksta

Aa Aa

SAD će otvoriti ambasadu na Solomonskim ostrvima, najavio je danas šef američke diplomatije Entoni Blinken govoreći o daljoj diplomatskoj i bezbednosnoj podršci Pacifiku kao protivteži nastojanju Kine da ima veći uticaj na tom području.

Blinken je to najavio tokom virtuelnog samita lidera Foruma pacifičkih ostrva na Fidžiju, istakavši da su "Fidži i nacije ostrva Pacifika vitalni deo Indo-pacifičkog regiona", preneo je Rojters. U razgovoru s novinarima na putu za Fidži, jedan visoki američki zvaničnik rekao je da "postoje jasne naznake da Kina želi da stvori vojne odnose u Pacifiku".

"Najhitniji slučaj je ono što se sada dešava na Solomonskim ostrvima, s kineskim bezbednosnim osobljem" koje je aktivirano i sve izolovanijim predsednikom na način koji "izaziva puno zabrinutosti širom regiona".

Pre dve godine vlasti Solomonskih ostrva su odlučile da povuku priznanje Tajvana kao nezavisne države. U novembru su tamo izbili nasilni neredi pošto je premijer Manaseh Sogavare odbio da razgovara s demonstrantima koji su došli na proteste u glavni grad Honiara iz pokrajine Malaita, gde se vlasti protive približavanju Kini.

Na premijerov zahtev, oko 200 policajaca i vojnika iz Australije, Novog Zelanda, Fidžija i Papua Nove Gvineje stigli su u glavni grad Solomonskih ostrva nekoliko dana posle protesta. Sogavare je optužio pokrajinsku vladu u Malaiti da je "agent Tajvana" i u decembru je "preživeo" glasanje o poverenju u parlamentu.

Kina je kasnije najavila slanje policijskih savetnika da obučavaju solomonsku policiju, a uputila je i pomoć u policijskoj opremi.

Komentari (0)

Svet