Fokus

Milivojević: Neće biti rata SAD i Rusije zbog Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2022

-

16:10

Milivojević: Neće biti rata SAD i Rusije zbog Ukrajine
Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP - Copyright Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Penzionisani diplomata Zoran Milivojević ocenio je za Televiziju Tanjug da bi do sukoba između Rusije i Ukrajine moglo da dođe samo ukoliko Ukrajina napadne Donjeck i Lugansk. On je, međutim, ipak procenio, da do rata između velikih sila Rusije i SAD neće doći.

Milivojević smatra da je suština tenzija između Rusije i Ukrajine pokušaj SAD da nametne svoje stavove Evropi i da će to biti ključni problem u političkom smislu u narednom periodu.

"I dominacija SAD i buduća funkcija NATO su pod velikim znakom pitanja. Evropljani ne mogu da dozvole da se razgovara o bezbednosti u Evropi bez njih i Rusije", kaže Milivojević.

On ističe da rešenja problema neće biti dok do se Rusija ne uključi u razgovore o bezbednosti u Evropi, i dok se na reše pitanja vezana za širenje i funkciju NATO, bez obzira šta Amerikanci mislili o tome.

Milivojević ističe da je nije mnogo očekivao od razgovora američkog i ruskog predsednika, Džoa Bajdena i Vladimira Putina.

"Najvažnije je da oni razgovaraju, jer se tada ne treba plašiti rata između njih. Rata između velikih neće biti. Jedini rizik koji bi mogao biti i kada bi Rusija stvarno morala da interveniše jeste kada bi se Ukrajina odlučila za vojno rešenje za Donjeck i Lugansk", smatra Milivojević i podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin jasno rekao da će Rusija zaštiti svoj narod.


"Ako ne bude razumnog ponašanja u Kijevu, i u slučaju da Rusija uđe u Ukrajinju, ona se ne bi zadržala na rešavanju problema u Donbasu, već bi morala da ide do kraja, da menja režim u Kijevu, a onda smo svi u problemu", poručuje Milivojević.

Tanjug/Tanja Valič

 

Penzionisani diplomata naglašava da se vidi različiti pristup Vašingtona i Evrope.

"Berlin i Pariz se ponašaju jako razumno"

Dok Vašington drži tenziju, Evropa na svaki način pokušava da osnaži ne samo diplomatiju, već i instrumente koje ima - Nordijski format i Minski sporazum, te da se Berlin i Pariz ponašaju jako razumno.

Kao pozitivan primer naveo je odbijanje Nemačke da isporuči oružje Ukrajini, kao i insistiranje Nemačke i Francuske da je to evropsko pitanje i da bi Evropljani trebalo da ga rešavaju.

"Ni francuski predsednik Emanuel Makron ni ostali u Evropi neće odustati od teze da se sa Moskvom mora razgovarati i da mora da se izbegne sukob. Mislim da je diplomatija na sceni i da je ključna bitka ne na relaciji Vašington-Moskva, jer oni ratovati neće, već Vašington-Brisel-centri u Evropi i centri u Evropi-Moskva", smatra Milivojević.

On veruje da u ovom konfliktu SAD imaju tri cilja, a prvi je da dizanjem tenzija drži i tenziju u odnosima prema Rusiji, koju SAD vide kao glavnog rivala.

Drugo je, kaže Milivojević, da obezbedi koheziju u zapadnoj alijansi i da čvršto drži Evropljane uz sebe kroz afirmaciju NATO, ali i stava da je Rusija ozbiljan protivnik.

Sem toga, naglašava Milivojević, SAD su u ozbiljnim unutrašnjim problemima i Bajdenu treba ova kriza da bi amortizovao unutrašnje probleme i pokušao da sačuva primat SAD u globalnim odnosima što, kako veruje, više nije moguće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet