Fokus

Hamas objavio snimak na kojem navodno govori zarobljeni izraelski vojnik

Komentari

Autor: T.K.

07/06/2021

-

20:33

Hamas objavio snimak na kojem navodno govori zarobljeni izraelski vojnik
Hamas objavio snimak na kojem navodno govori zarobljeni izraelski vojnik - Copyright Tanug/ AP Photo/John Minccillo

veličina teksta

Aa Aa

Hamas je objavio audio-snimak muškarca koji tvrdi da je izraelski talac koji je držan u Gazi, nedelju dana nakon što je lider palestinske militantne grupe rekao da je spreman da pregovara o razmeni zatvorenika sa Izraelom.

Na snimku koji je u nedelju emitovala Al-Džazira Arabik, muški glas govori da je "izraelski vojnik u zatočeništvu Hamasa" i da "umire svakog dana", prenosi The Telegraph.

Autentičnost snimka nije utvrđena, ali je vojska Izraela rekla da se o tome vodi istraga.

Poznato je da Hamas, koji je donedavno vodio jedanaestodnevni rat sa Izraelom, drži u zarobljeništvu dvojicu izraelskih državljana: Averu Mengistu, za kog se veruje da je bio mentalno nestabilan kada je prešao u Gazu u septembru 2014. i Hishama al-Saeda, izraelskog beduina, koji je uhvaćen nakon prelaska granične ograde pojasa Gaze u aprilu 2015. godine.

Takođe, ova militantna organizacija drži posmrtne ostatke izraelskih vojnika koji su umrli tokom rata 2014. godine.

Izraelski mediji spekulišu da se na snimku možda čuje glas Avere Mengstua, iako je njegova majka rekla da je sigurna da to ne govori njen sin.

"Zapamtite broj 1.111"

Prošle nedelje, politički lider Hamasa Jahja Sinvar rekao je da je njegova grupa spremna za razmenu zatvorenika, uključujući i državljane Izraela i tela preminulih vojnika.

"Narednih dana, videćemo raspravu u Kairu", rekao je Sinvar, preneli su izraelski mediji. "Zapamtite broj 1.111. Saznaćete kasnije šta to znači".

Tanug/ AP Photo/Felipe Dana

 

Snimak navodnog zarobljenika emitovan je u okviru istražne serije katarske Al-Džazire o izraelskim zatvorenicima koje drži Hamas. U tom segmentu, Marvan Isa, zamenik komandanta Hamasovog oružanog krila, govorio je o razmeni zatvorenika za oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Šalita 2011. godine.

Šalit kojeg je Hamas držao nakon što je uhvaćen na granici 2006. bio je zamenjen za 1.027 zatvorenika, uglavnom Palestinaca i arapskih izraelaca.

Kako se navodi u tekstu Telegrapha, jedinica povezana sa Hamasom, nedavno je takođe objavila nikad ranije viđene snimke vojnika Šalita kada je bio u zarobljeništvu, kako vežba u svojoj ćeliji.

Jaron Blum, koordinator izraelske vlade za zatvorenike i nestale osobe, optužio je Hamas za "jeftinu i transparentnu manipulaciju" puštanjem snimka, kako bi odvratio pažnju od vojnih gubitaka tokom nedavnih borbi u Gazi.

Hamas je u "nevolji nakon teških udara koje je pretrpeo", rekao je on, preneo je Telegraph.

"Izrael je savršeno svestan situacije preminulih vojnika Hadara Goldina i Orona Šaula, neka počivaju u miru, i dva izraelska civila Hishama al-Saeda i Avere Mengistua koji su prešli granicu prema Gazi. Država Izrael će nastaviti odlučno i odgovorno da radi na povratku momaka i civila “, rekao je gospodin Blum.

Komentari (0)

Svet