Fokus

SAD pristale da probude bezbednosne veze sa Finskom, Bajden bez garancija za Helsinki

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2022

-

10:42

SAD pristale da probude bezbednosne veze sa Finskom, Bajden bez garancija za Helsinki
SAD pristale da probude bezbednosne veze sa Finskom, Bajden bez garancija za Helsinki - Copyright Tanjug AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden pristao je tokom razgovora sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninistom da produbi bezbednosne veze između dve zemlje, ali nije dao bilo kakve formalne garancije Helsinkiju, u jeku ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Dvojica lidera su u sinoćnjem razgovoru takođe izbegla da kažu da li će Finska nastojati da se pridruži NATO ili da postane glavna saveznica SAD izvan NATO, što bi značilo da će biti unapređena bezbednosna saradnja, prenosi Rojters.

Ipak, tokom jednoipočasovnog sastanka u Beloj kući, Bajden je nazvao Finsku "sigurnim odbrambenim partnerom" koji pomaže zajedničkom nastojanju severnoatlantskih partnera da pozovu Rusiju na odgovornost.

Rusija ne želi da se Finska ili Švedska pridruže NATO, a pre samo nedelju dana Moskva je uputila najnovije upozorenje o "ozbiljnim vojno-političkim posledicama" ukoliko ove dve zemlje to učine.

Predsednik Ninisto kaže da Finska, članica Evropske unije, ima pravo da traži članstvo u NATO, ali je prekinuo razgovore o toj temi u jeku tekuće krize u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet