Fokus

Gutereš: UN povećava humanitarnu pomoć za građane Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2022

-

23:29

Gutereš: UN povećava humanitarnu pomoć za građane Ukrajine
Antonio Gutereš - Copyright Tanjug/AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da će UN povećati obim humanitarnih aktivnosti, kako bi pomogle stanovništvu koje je ostalo u Ukrajini, kao i milionima onih koji su napustili tu zemlju.

Taj stav Gutereš je preneo šefu ukrajinske diplomatije Dmitru Kulebi u telefonskom razgovoru, saopštio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik, prenosi AP.

On je naveo da su Gutereš i Kuleba razgovarali i o uslovima za bezbednu evakuaciju civila, uključujući strance, iz zona borbenih dejstava.

UN procenjuju da će sledećih meseci humanitarna pomoć biti potrebna za 12 miliona ljudi u Ukrajini,kao i za četiri miliona izbeglica, koliko se očekuje da će ih biti u narednim nedeljama.

Tokom deset dana ruske invazije na Ukrajinu, tu zemlju napustilo je 1,45 miliona ljudi, podaci su Organizacije za migracije pri UN-u u Ženevi.

Ujedinjene nacije predviđaju da bi ukupan broj izbeglica mogao biti povećan na četiri miliona ljudi, što bi preraslo u najveću krizu u ovom veku.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sastanak u ponedeljak popodne o eskalaciji humanitarne krize kao posledice invazije Rusije na Ukrajinu, navodi AP. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet