Fokus

Korak ka digitalnom dolaru: Bajden potpisao uredbu kojom se uvodi vladin nadzor nad kriptovalitama

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

15:52

Korak ka digitalnom dolaru: Bajden potpisao uredbu kojom se uvodi vladin nadzor nad kriptovalitama
Korak ka digitalnom dolaru: Bajden potpisao uredbu kojom se uvodi vladin nadzor nad kriptovalitama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD-a Džo Bajden potpisao je danas izvršnu uredbu o vladinom nadzoru nad kriptovalutama, kojom se nalaže Federalnim rezervama da istraže da li bi američka centralna banka trebalo da uskoči u kripto svet i uvede sopstvenu digitalnu valutu, javlja agencija AP.

Bajdenova administracija gleda na erupciju popularnosti kriptovaluta kao na priliku da se ispitaju rizici i koristi od digitalne imovine, rnavodi američka agencija pozivajući se na izjavu neimenovanog visokog zvaničnika vlade.

Izvršnom uredbom, Bajden je takođe naložio Ministarstvu finansija i drugim saveznim agencijama da prouče uticaj kriptovaluta na finansijsku stabilnost i nacionalnu bezbednost.

Rojters je ranije danas preneo stav pojedinih zvaničnika u američkoj vladi, prema kojima je opsežan nadzor nad tržištem kriptovaluta, koje je u novembru dostiglo vrednost od preko 3.000 milijardi dolara, od suštinskog značaja za nacionalnu bezbednost SAD, finansijsku stabilnost i američka konkurentnost, kao i za sprečavanje rastućih pretnji od sajber kriminala.

Jedna od ključnih mera u izvršnoj urebi upućuje vladu SAD da proceni potrebnu tehnološku infrastrukturu za potencijalno uvođenje amerčke "Digitalne valute Centralne banke" (CBDC), odnosno elektronske verzije dolarskih novčanica.

Federalne rezerve su u januaru pokrenule pitanje u Kongresu da li bi SAD trebalo da uvedu digitalni dolar, a jedan zvaničnik je tim povodom izjavio da će SAD krenuti napred u razvoj državne elektronske valute, ali pažljivo s obzirom na ulogu dolara kao primarne svetske rezervne valute.

Devet zemalja u svetu je do sada uvelo digitalne valute centralne banke, a 16 drugih - uključujući Kinu - počelo je razvoj takve digitalne imovine, prema podacima Atlantskog saveta, što je zabrinulo Vašington da bi Peking mogao delom da potisne dolar sa pozicije dominatne rezerve svetske valute, naveo je Rojters

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet