Fokus

Indija slučajno ispalila raketu na Pakistan: "Tehnički kvar tokom rutinskog održavanja"

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

19:40

Indija slučajno ispalila raketu na Pakistan: "Tehnički kvar tokom rutinskog održavanja"
Indija slučajno ispalila raketu na Pakistan: "Tehnički kvar tokom rutinskog održavanja" - Copyright AP/Fareed Khan

veličina teksta

Aa Aa

Indija je danas saopštila da je ove nedelje slučajno ispalila raketu na Pakistan, te da je do toga došlo zbog tehničkog kvara tokom rutinskog održavanja.

Vojni stručnjaci su u prošlosti upozoravali na rizik od nesreća ili pogrešnih procena nuklearno naoružanih suseda, koji su vodili tri rata i učestvovali u brojnim manjim oružanim sukobima, obično oko sporne teritorije Kašmira, preneo je Rojters.

"Devetog marta 2022. godine tokom rutinskog održavanja, a usled tehničkog kvara došlo je do slučajnog ispaljivanja rakete", navodi se u saopštenju indijskog Ministarstva odbrane. Utvrđeno je da je raketa pala na područje Pakistana.

Iako je incident za duboko žaljenje, olakšanje predstavlja to što nije bilo gubitaka života zbog nesreće, stoji u saopštenju. Ministarstvo je navelo da je vlada zatražila istragu na visokom nivou.

Pakistanski zvaničnici naveli su da raketa nije nosila oružje i da se srušila u blizini istočnog grada Mian Čanu, oko 500 kilometara od glavnog grada Islamabada. Pakistanska kancelarija spoljnih poslova pozvala je na razgovor otpravnika poslova Indije u Islamabadu kako bi uložila protest zbog, kako je navela, neisprovociranog kršenja vazdušnog prostora, rekavši da je incident mogao da ugrozi putničke letove i živote civila.

Pakistanski savetnik za nacionalnu bezbednost Moed Jusuf napisao je na Tviteru da je veoma neodgovorno od Indije što nije odmah obavestila Pakistan o nenamernom lansiranju projektila koji je pao u tu zemlju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet