Fokus

Huti gađali rezervoare sa naftom u Džedi, satelitske fotografije pokazale štetu na saudijskom naftnom postrojenju

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

11:23

Huti gađali rezervoare sa naftom u Džedi, satelitske fotografije pokazale štetu na saudijskom naftnom postrojenju
Huti gađali rezervoare sa naftom u Džedi, satelitske fotografije pokazale štetu na saudijskom naftnom postrojenju - Copyright Tanjug/ Planet Labs PBC via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jemenski pobunjenici Huti ove nedelje su ponovo gađali rezervoare za skladištenje nafte u gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji, koji su prethodno pogodili pre dve godine, prenosi danas agencija AP. Satelitske fotografije kompanije Planet Labs, koje je analizirao AP, pokazuju štetu na postrojenju u Severnoj Džedi, koje se nalazi jugoistočno od gradskog međunarodnog aerodroma.

Napad na fabriku naftnih derivata u Džedi izazvao je požar u jednom od rezervoara, ali je požar pod kontrolom i nije rezultovao žrtvama, javili su ranije saudijski državni mediji, a satelitske fotografije snimljene u ponedeljak, pokazuju ono što je verovatno beli prah za gašenje požara oko rezervoara, koji je izgledao kao da je oštećen na južnoj strani,prenosi AP.

Kako se navodi, isti rezervoar za skladištenje, u vlasništvu državne naftne kompanije "Aramko" pogođen je onim što su Huti opisali kao krstareća raketa, tokom napadu u novembru 2020.

Napad Huta u nedelju je jedan od najintenzivnijih u ratu, a među metama je bio petrohemijski kompleks u Janbuu na obali Crvenog mora, za koji su saudijski zvaničnici saopštili da je doveo do prekida u proizvodnji najvećeg svetskog izvoznika nafte.

Kako se navodi, druga meta bilo je skladište u Severnoj Džedi, u kojem su smešteni dizel, benzin i gorivo za avione i ono čini više od četvrtine svih zaliha Saudijske Arabije, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet