Fokus

Pronađena druga crna kutija aviona koji se srušio u Kini

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

27/03/2022

-

08:16

Pronađena druga crna kutija aviona koji se srušio u Kini
Pronađena druga crna kutija aviona koji se srušio u Kini - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineske vlasti danas su pronašle i drugu crnu kutiju iz putničkog aviona koji se srušio u ponedeljak, kada je poginulo 132 ljudi, saopštili su zvaničnici.

Avion kompanije Čajna Istern erlajnz leteo je od grada Kunming za Guangdžou, a kako podseća Rojters, to je prva avionska nesreća u Kini nakon 12 godina.

Prva od dve crne kutije kineskog aviona pronađena je u sredu u veoma oštećenom stanju.

Snimač je bio toliko oštećen da nije moglo da se precizira da li je to snimač podataka o letu ili snimač glasa u pilotskoj kabini, prenosi AP.

Mao Janfeng, direktor odeljenja za istrage nesreća Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine, rekao je u sredu na konferenciji za novinare da se ulažu veliki napori da se pronađe i druga crna kutija.

A kiša kojaje padala na jugu Kine bila je dodatni  izazov sa kojim se suočavaju kineski istražitelji koji koriste ručne alate, dronove i pse tragače.

"Najpre smo čuli huk aviona, a onda i eksploziju"

Stanovnik mesta blizu kog se nesreća dogodila ispričao je kako su se stvari odvijale.

"Moj kolega je pozvao policiju, prvi je došao na lice mesta. U blizini su radila još dvojica naših kolega pa su i oni hitno poslati  ovde da bi pomogli. Onda je stigla oprema, bilo je oko 20 časova u trenutku kada smo došli", rekao je on.

 

"Naš kolega je bio u selu Molang zbog jednog projekta, i tada je čuo huk aviona, a zatim i zvuk eksplozije. Kada je čuo eksploziju, odmah je otišao da vidi šta se desilo. Video je požar i odmah pozvao 110 (policiju). Zatim je otišao sa nekoliko meštana da proveri šta se desilo", dodao je ovaj očevidac, preneo je AP.

Inače, poslednja avionska nesreća sa smrtnim ishodom u Kini zabeležena 2010. godine kada su u padu aviona prilikom sletanja na aerodrom u Jičunu zbog loše vidljivosti poginule 44 osobe od 96 koji su bili u letelici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet