Fokus

Bajden danas razgovara sa Modijem: "Nastavak savezničke konsultacije o posledicama rata u Ukrajini"

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2022

-

18:52

Bajden danas razgovara sa Modijem: "Nastavak savezničke konsultacije o posledicama rata u Ukrajini"
Bajden danas razgovara sa Modijem: "Nastavak savezničke konsultacije o posledicama rata u Ukrajini" - Copyright Tanjug AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden danas će putem video linka razgovarati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik Bajden će nastaviti savezničke konsultacije o posledicama ruskog brutalnog rata protiv Ukrajine i ublažavanju destabilišućeg uticaja na globalnu snabdevenost hranom i robom", rekla je portparolka Bele kuće Dženifer Psaki.

Zamenik nacionalnog savetnika za međunarodnu ekonomiju SAD Dalep Sing, koji je nedavno posetio Indiju, rekao je da SAD neće postavljati nikakvu crvenu liniju za Indiju po pitanju uvoza energenata od Rusije, "ali i da neće da vide ubrzavanje kupovine", navodi Rojters.

Nakon velikih popusta usled zapadnih sankcija na ruske kompanije, Indija je kupila najmanje 13 miliona barela ruske sirove nafte otkako je ta zemlja napala Ukrajinu, dodaje britanska agencija.

Za celu prošlu godinu, Indija je kupila 16 miliona barela, pokazuju podaci Rojtersa.

Virutelni sastasnak Bajdena i Modija je uvertira za sastanak, sa jedne strane, američkih diplomata Entonija Blinkena i Lojda Ostina, sa indijskim kolegama Subrahmanhamom Džaishankarom i Radžnat Singom, dodala je Bela kuća.

Bajden, koji je poslednji put razgovarao sa Modijem u martu, nedavno jedino Indija iz Kvad grupe zemalja je "donekle nestabilna" povodom akcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Južnoazijska država je pokušala da balansira između veza sa Rusijom i veza sa Zapadom, ali za razliku od ostalih članica Kvada - SAD, Japana i Australije - nije uvela sankcije Rusiji.

Dalep Sing je tokom posete Indiji rekao da su SAD spremne da pomognu Nju Delhiju da promeni snabdevače energentima i oružjem, ali je takođe upozorio i da SAD ne žele da njeni saradnici pomažu u oporavljanju rublje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet