Fokus

Sukobi u džamiji Al-Aksa, povređeno 20 Palestinaca

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2022

-

07:53

Sukobi u džamiji Al-Aksa, povređeno 20 Palestinaca
Sukobi u džamiji Al-Aksa, povređeno 20 Palestinaca - Copyright AP Photo/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

U sukobima rano jutros između izraelske policije i Palestinaca u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu, najmanje 20 osoba je povređeno, prema podacima palestinske medicinske službe.

Još nije poznato šta je izazvalo nasilje, a Islamska zajednica koja upravlja džamijom saopštila je da je izraelska policija intervenisala ubrzo nakon jutarnje molitve, kada je na hiljade vernika bilo u džamiji, prenosi AP.

Na video-snimcima incidenta sa interneta, vide se Palestinci kako bacaju kamenje na policiju koja ispaljuje suzavac i šok bombe, navodi agencija.

Iz službe za hitne slučajeve Palestinskog Crvenog polumeseca saopšteno je da je 20 povređenih osoba prebačeno u bolnice, a uprava džamije je saopštila da je jedan od čuvara pogođen gumenim metkom u oko.

Al-Aksa je treće najsvetije mesto za islamske vernike, a izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Hramovnom gorom i to je već decenijama glavno žarište za izraelsko-palestinsko nasilje, navodi AP.

Očekuje se da će se desetine hiljada Palestinaca okupiti danas u Al-Aksi na molitvi petkom, za vreme Ramazana, najvažnijeg i najsvetijeg meseca u islamskoj veri. Izraelsko-palestinske tenzije su porasle poslednjih nedelja nakon niza smrtonosnih napada Palestinaca, u kojima je ubijeno 14 osoba u Izraelu.

Izrael je izveo nakon toga više hapšenja i vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo sukobe u kojima je nekoliko Palestinaca ubijeno, navodi AP. 

Komentari (0)

Svet