Fokus

Skup podrške Nagorno-Karabahu u Jerevanu, policija sprečila podizanje šatora

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2022

-

21:08

Skup podrške Nagorno-Karabahu u Jerevanu, policija sprečila podizanje šatora
AP/Dmitri Lovetsky - Copyright AP/Dmitri Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas na mitingu koji je organizovala opozicija na Trgu slobode u centru Jerevana u znak podrške Nagorno-Karabahu.

Poziv na skup uputio je lider stranke "Imam čast" i bivši šef Službe nacionalne bezbednosti Artur Vanecjan. Policija je zaustavila pokušaj demonstranata da podignu šatore, a nekoliko osoba je privedeno, prenosi RIA Novosti.

Vanecjan je izjavio da neće napustiti trg, bez obzirana na to što vlasti nisu dozvolile postavljanje šatora.

"Ne idem nikuda odavde, krećemo u beskonačne proteste. Naša borba je za dobro naše zemlje", rekao je Vanecjan.

Krajem septembra 2020. godine nastavljena su neprijateljstva u Nagorno-Karabahu, pri čemu je bilo i civilnih žrtava. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je tek trojni sporazum postignut u noći 10. novembra bio uspešan.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da potpuno prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela žrtava sukoba. Jerevan je Bakuu predao i oblasti Kelbadžar i Lačin, kao i deo oblasti Agdam, koji su od 1994. godine pod kontrolom nepriznate Republike Nagorno-Karabah. Pored toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci. Prvi rat između Jermenije i Azerbejdžana oko te teritorije trajao je od februara 1988. do maja 1994. godine.

Komentari (0)

Svet