Fokus

Japanski premijer: Pokrenućemo nuklearke da bismo smanjili zavisnost od ruske energije

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

05/05/2022

-

14:33

Japanski premijer: Pokrenućemo nuklearke da bismo smanjili zavisnost od ruske energije
Fumio Kišida - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida najavio je danas da će ta zemlja pokrenuti nuklearne reaktore kako bi pomogla da se smanji zavisnost Japana i drugih zemalja od ruske energije.

"Koristićemo nuklearne reaktore uz bezbednosne garancije da doprinesemo svetskom smanjenju zavisnosti od ruske energije. Ponovno pokretanje samo jednog postojećeg nuklearnog reaktora imalo bi isti efekat kao isporuka 1,0 milion tona tečnog prirodnog gasa godišnje na globalno tržište", rekao je Kišida na jednom skupu u londonskom Sitiju, prenosi Rojters.

Japan se više oslanja na ruski gas otkako je zatvorio nuklearne reaktore nakon katastrofe u Fukušimi 2011. godine, u kojoj su zemljotres i cunami izazvali topljenje nuklearnog jezgra, što je imalo razorne posledice u severoistočnom regionu zemlje.

Suočavajući se sa izborima u julu i rastućim cenama energije koje nagrizaju mesečne prihode birača, Kišida je rekao da će nuklearna energija biti deo buduće energetske politike zemlje.

Naveo je da će Japan "ranjivost sopstvene energetske samodovoljnosti" rešavati širenjem mreže dobavljača od kojih kupuje energiju, promovisanjem obnovljivih izvora energije i korišćenjem nuklearne energije kako bi diverzifikovala svoju proizvodnju struje.

Kišida je rekao da će u narednoj deceniji Japan prikupiti 150 biliona jena (1,16 biliona dolara) investicija da bi se ispunili ciljevi karbolnske neutralnosti do 2050. i da bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte za 46 posto do 2030. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet