Fokus

Sastanak iz tri dela - Kremlj otkrio kako će teći samit Putina i Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

10:54

Sastanak iz tri dela - Kremlj otkrio kako će teći samit Putina i Bajdena
Sastanak iz tri dela - Kremlj otkrio kako će teći samit Putina i Bajdena - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov objavio je da će samit predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena, početi u 13 sati po srednjeevropskom vremenu u vili la Granž u Ženevi.

Putina će u vili La Granž dočekati predsednik Švajcarske, a zatim će doći Bajden, prenose RIA novosti.

Sledi tradicionalno zajedničko fotografisanje i obraćanje predsednika Švajcarske, nakon čega će predsednici Rusije i SAD preći u biblioteku.

Ušakov je rekao da će se pregovori sastojati iz tri dela - prvo u uskom, a zatim u proširenom sastavu, nakon čega će uslediti odvojene pres konferencije dve strane.

Tanjug/AP/Stephanie Lecocq

 

Tokom razgovora u užem sastavu Putina će pratiti ministar šef diplomatije Sergej Lavrov, a Bajdena američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ušakov je rekao da ne zna da li će dvojica predsednika želeti da se povuku u stranu i da razgovaraju oči u oči i dodao da to zavisi od njih dvojice.

Osim Ušakova i Lavrovova, u ruskoj delegaciji će biti i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, načelnik generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Pozvani su i zamenik šefa administracije predsednika Dmitrij Kozak i specijalni predstavnik predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

Posle samita Putin će se sastati sa švajcarskim kolegom, nakon čega će se vratiti u Rusiju.

Pixabay

 

Razmena zatvorenika nije tema za samit

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da je "tema razmene zatvorenika neprimerena uoči samita Putin-Bajden".

"Potpuno je neprimereno da se u ovom trenutku razgovara o zavorenicima koji bi mogli biti razmenjeni između SAD i Rusije", predočio je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov i podsetio da je ruski predsednik već jednom javno rekao da je otvoren za razgovore o tom pitanju, ali da detalji moraju biti utvrđeni u direktnom razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, prenosi CNN.

Pitanje razmene zatvorenika je u vrhu agende sutrašnjeg samita Putin-Bajden u Ženevi, a obe strane su najavile da priželjkuju povratak svojih građana.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ranije je izjavio da je Moskva spremna da razmeni američke građane osuđene u Rusiji, naglasivši da Pol Vilan neće biti među njima.

Vilan (50) je u Rusiji osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže, ali njegova porodica tvrdi da je on obićan čovek koji je želeo da "bude prisustan na venčanju prijatelja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet