Fokus

Palestinski predsednik: Izrael apsolutno odgovoran za smrt novinarke Al Džazire

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2022

-

13:55

Palestinski predsednik: Izrael apsolutno odgovoran za smrt novinarke Al Džazire
Tanjug AP/Majdi Mohammed - Copyright Tanjug AP/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas da su izraelske vlasti "apsolutno odgovorne" za ubistvo iskusne novinarke Al Džazire Širin Abu Alkeh, tokom sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali, i zatražio je nezavisnu međunarodnu istragu. Abu Alkeh je zadobila rane iz vatrenog oružja, a pogođena je u glavu, u gradu Dženin u sredu, navodi Rojters.

Al Džazira i Katar, gde je medijska kuća stacionirana, optužili su izraelske snage za ubistvo.

Zvanični Izrael, koji je izrazio žaljenje zbog smrti Abu Alkeh, poručuje da će ispitati ubistvo i da je moguće da je fatalni hitac ispalio palestinski ubica. Izrael predlaže zajedničku istragu sa Palestincima i traži od njih da im pokažu kobni metak zbog ispitivanja.

"Odbijamo zajedničku istragu sa okupacionim izraelskim vlastima jer su počinili zločin, a i ne verujemo im", kazao je Abas tokom memorijalne ceremonije u slavu Abu Alkeh, koja je bila američki novinar palestinskog porekla.

On je dodao da će Palestinska samouprava "odmah ići pred Međunarodni krivični sud u pokušaju da nađe zločince". Abu Alkeh je nosila plavi prsluk na kojem je jasno pisalo "novinar" dok je izveštavala iz Dženina, saopštila je Al Džazira.

Ona je pokrivala najnoviju operaciju hapšenja koju je pokrenula izraelska vojska, kako navodi Rojters, nakon smrtonosnih arapskih napada u Izrael.

Palestinski novinar koji je bio na licu mesta, Ali Samudi, je ranjen. Telo ubijene novinarke je prebačeno u koloni vozila iz bolnice u Ramali prema Abasovom sedištu. Stotine ožalošćenih ljudi stajali su sa obe strane ulice dok je prolazila kolona, bacajući cveće.

Smrt novinarke izazvala je međunarodnu osudu, kao i osudu arapskog sveta, a oglasila se i Bela kuća, koja zahteva "sveobuhvatnu istragu".

Komentari (0)

Svet