Fokus

Proširenje NATO-a u fokusu Blinkenovog razgovora sa ministrima spoljnih poslova Alijanse

Komentari

Autor: Fonet

14/05/2022

-

14:30

Proširenje NATO-a u fokusu Blinkenovog razgovora sa ministrima spoljnih poslova Alijanse
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

veličina teksta

Aa Aa

Moguće proširenje NATO biće u fokusu razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u subotu u Berlinu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO, javlja Glas Amerike (VOA).

Finski predsednik Sauli Ninisto i premijerka Sana Marin izrazili su odobrenje za pristupanje Alijansi, što je potez koji bi dovršio veliku promenu politike za skandinavske zemlje kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak, međutim, da njegova zemlja ne podržava ulazak Finske i Švedske u NATO, navodeći njihovu podršku onim što Turska smatra terorističkim organizacijama, kao što su kurdske militantne grupe.

"Pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali nismo pozitivnog mišljenja", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Za svako proširenje NATO potrebna je jednoglasna saglasnost postojećih članica. Američki zvaničnici rekli su da rade na "razjašnjenju stava Turske", dok su ponovili da bi "Sjedinjene Države podržale aplikaciju za NATO od strane Finske i/ili Švedske ako odluče da se prijave".

"Snažno podržavamo politiku otvorenih vrata NATO", rekla je u petak novinarima pomoćnica američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid i dodala da smatra da je važno zapamtiti da je osnovni princip koji SAD brane u smislu podrške Ukrajini pravo svake suverene zemlje da sama odlučuje o svom budućem aranžmanu spoljne i bezbednosne politike".

Ministri spoljnih poslova Švedske i Finske učestvovaće na neformalnoj večeri Severnoatlantskog saveta u subotu u Berlinu. Iz Nemačke, Blinken u nedelju odlazi u Francusku, gde će prisustvovati drugom ministarskom sastanku Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU, poznatom kao TTC. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet