Fokus

Bajden o zločinu u Bafalu: Amerikanci moraju da odbace otrov belih suprematista

Komentari

Autor: Fonet

17/05/2022

-

21:02

Bajden o zločinu u Bafalu: Amerikanci moraju da odbace otrov belih suprematista
Tanjug/AP/Carolyn Kaster - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je danas smrtonosnu masovnu pucnjavu u Bafalu, u državi Njujork, aktom domaćeg terorizma, osuđujući rasističku ideologiju osamnaestogodišnjeg napadača koji je u lokalnom supermarketu ubio 10 osoba.

"Bela nadmoć je otrov, to je otrov koji prolazi kroz naše političko telo", rekao je Bajden i dodao da je ćutanje "saučesništvo", javlja CNN.

"I dozvoljeno je da raste i zagnoji se pred našim očima. Nema više, nema više. Moramo da kažemo što jasnije i snažnije možemo da ideologiji bele nadmoći nema mesta u Americi", ocenio je Bajden.

"U Americi zlo neće pobediti, obećavam vam. Mržnja neće prevladati. Bela nadmoć neće imati poslednju reč. Zlo je došlo u Bafalo i došlo je na previše mesta, manifestujući se u naoružanim ljudima koji su masakrirali nevine ljude u ime mržnje i perverzne ideologije, ukorenjene u strahu i rasizmu", citira CNN Bajdena.

Američki predsednik će, kako su danas najavile agencije, ostputovati u Bafalo, u državi Njujork, kako bi izrazio saučešće porodicama belog tinejdžera koji je iz vatrenog oružja ubio 10 ljudi u afroameričkoj četvrti.

Pejton Gendron (18) je, prema izveštajima lokalnih vlasti, izveo čin "rasno motivisanog nasilnog ekstremizma" kada je u subotu pucao iz poluatomatske puške u supermarketu "Tops" u pretežno afroameričkoj četvrti i ubio 10 osoba, a ranio tri.

Komentari (0)

Svet