Fokus

Apel na članice UN da ne zabranjuju izvoz hrane ili đubriva

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

08:41

Apel na članice UN da ne zabranjuju izvoz hrane ili đubriva
Apel na članice UN da ne zabranjuju izvoz hrane ili đubriva - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Amerika, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i određen broj zemalja Ujedinjenih nacija apeluju na članice UN da drže otvorenom prehrambeno tržište, kao i tržište poljoprivrednih proizvoda, i tako izbegnu restriktivne mere.

Pozvali su "sve članice UN da spreče neopravdane restriktivne mere kao što su zabrane za izvoz hrane ili đubriva, koje povećavaju nestabilnost na tržištu i ugrožavaju prehrambenu sigurnost na globalnom nivou, posebno kod onih koji su već u teškim situacijama jer se uveliko suočavaju sa glađu, siromaštvom i neuhranjenošću", preneo je TAS.

U zajedničkom saopštenju pomenutih zemalja apeluje se da se "omogući siguran pomorski transport hrane kroz Crno more".

Izjava je odobrena na ministarskoj konferenciji o sigurnosti hrane, a potpisale su je još i Australija, Albanija, Brazil, Gvajana, Gana, DR Kongo, Egipat, Indonezija, Irska, Italija, Jemen, Katar, Kenija, Kuvajt, Liban, Litvanija, Mauritanija, Meksiko, Holandija, Nigerija, Norveška, Emirati, Rumunija, S. Arabija, Senegal, Tunis, Turska, Ukrajina, Švedska i Japan.

U izjavi se takođe pozivaju "sve članice UN da povećaju svoja ulaganja u istraživanje na temu kako razviti i implementirati naučne inovacije bazirane na klimatskoj otpornosti", kao i da se "pažljivo prate tržišta koja utiču na prehrambene sisteme".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet