Fokus

Čak 36 odsto Brazilaca ne može sebi i svojoj porodici da priušti hranu

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

09:15

Čak 36 odsto Brazilaca ne može sebi i svojoj porodici da priušti hranu
Prodavnica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rizik od gladi u Brazilu je veći nego ikad, pošto je procenat ljudi koji nisu mogli da priušte hranu sebi ili svojoj porodici u nekom momentu tokom 12 meseci porastao na rekordnih 36 odsto u 2021. godini sa 30 procenata u 2019, rezultati su novog istraživanja Galupove svetske ankete (FGV).

Ovo je prvi put da je prehrambena nesigurnost u zemlji, najvećem latinoameričkom proizvođaču hrane, premašila svetski prosek otkako je 2006. počelo praćenje ovih podataka, pokazuju Galupovi rezultati koje je objavila Fondacija "Žetulio Vargas", brazilska akademska institucija.

Brazilci su suočeni sa očajnom situacijom iako je ta zemlja jedan od najvećih svetskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda, navodi Rojters.

"Cene hrane su naglo porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu. Situacija je zabrinjavajuća“, rekao je ekonomista Marselo Neri, direktor Centra za društvene politike FGV-a i autor studije.

Prehrambena nesigurnost među 20 posto najsiromašnijih stanovnika u Brazilu porasla je tokom pandemije na 75 posto u 2021. sa nivoa od 53 procenta u 2019, približavajući se stopi u Zimbabveu, koji ima najviši nivo prehrambene nesigurnosti u svetu od 80 odsto.

Neri kaže da su to najviši nivoi zabeleženi ikad u datoteci FGV-a. U studiji se takođe navodi da je rodni jaz u pogledu nesigurnosti hrane bio u 2021. šest puta veći u Brazilu od globalnog proseka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet