Fokus

Borelj: Krajem nedelje signal za integraciju Ukrajine, Moldavije i Gruzije

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2022

-

18:38

Borelj: Krajem nedelje signal za integraciju Ukrajine, Moldavije i Gruzije
Borelj: Krajem nedelje signal za integraciju Ukrajine, Moldavije i Gruzije - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da bi lideri EU sa samita koji se krajem nedelje održava u Briselu trebalo da pošalju snažan signal jedinstva i podrške Ukrajini, Gruziji i Moldaviji kroz sagalsanost za početak njihovog puta evrointegracija.

"Evropski savet bi trebalo da krajem ove nedelje pošalje signal o početku evrointegracija za ove tri zemlje. Ovo je snažan signal koji se mora čuti, ne samo u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, već isto galsno i van naših granica kao prikaz naše snage, jedinstva i podrške ovim zemljma, posebno onoj koja trpi agresiju od strane Rusije", porčio je Borelj.

On je posle sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU 27 u Luksemburgu poručio da su šefovi diplomatija odlučni da nastave sa "punom podrškom Ukrajini u svim oblicima", počev od vojne pomoći, pa do vršenja dodatnog pritisaka na Rusiju i rada sa međunarodnom zajednicom.

"Tipičan primer ruske preopagande - stvore problem za koji okrive druge"

Borelj je naglasio da ruski rat protiv Ukrajine nanosi štetu "ne samo Ukrajini već i celom svetu" kroz skok cena hrane i energenata, i ponovio da je Rusija odgovorna za globalnu krizu u snabdevanju hrane i glad u svetu.

"To je nameran pokušaj da se hrana iskoristi kao oružje i nameran pokušaj pritiska putem stvaranja gladi u svetu. A tipičan primer ruske preopagande je to što oni stvore problem za koji okrive druge", dodao je Borelj.

On je nagalsio da je EU "otvorna da sasluša zabrinutosti" pojedinih afričkih lidera u pogledu posledica koje stvaraju sankcije EU na globana tržišta, uključujući i sankcije uvedene na izvoz đubriva iz Belorusije, ali i ocenio da sankcije imaju uticaj samo na zemlje čalnice, a ne na treće zemlje.

Istovremneo, on dodaje da će EU izdvojiti milijardu evra za pomoć zemljama severne Afrike oko stabiliazcije tržišta hrane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet