Fokus

Bajden zatražio da Kongres usvoji suspenziju saveznog poreza na gorivo

Komentari

Autor: Fonet

22/06/2022

-

21:48

Bajden zatražio da Kongres usvoji suspenziju saveznog poreza na gorivo
Tanjug/АP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/АP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je danas od Kongresa da usvoji tromesečnu suspenziju saveznog poreza na gorivo da bi se smanjile rekordne cene na pumpama i pomoglo američkim porodicama tokom leta, javlja Rojters.

On je takođe pozvao pojedinačne države da privremeno ukinu državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođaća će tražiti da na predstojećem sastanku s ministarkom za energiju iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

Bajden i njegovi savetnici su ovo pitanje razmatrali mesecima u svetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cene goriva koje su doprinele padu popularnosti predsednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru, prenosi Glas Amerike (VOA).

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bajdenov zahtev uglavnom simboličan.

Članovi Kongresa iz obe stranke protive se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cene ako veći deo uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

"Samo privremeno ukidanje poreza na gorivo, bez drugih mera, neće ublažiti rast troškova koji smo videli. U ovom jedinstvenom trenutku, kada rat u Ukrajini nameće posledice američkim porodicama, Kongres bi trebalo da preduzme šta može da im obezbedi olakšanje", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cena i nestašica.

Prosečne cene goriva na pumpama trenutno su blizu pet dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se s gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta. Poslednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet