Fokus

NATO: Zapadni Balkan i Crnomorski region od strateškog značaja za Alijansu

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

18:06

NATO: Zapadni Balkan i Crnomorski region od strateškog značaja za Alijansu
Volodimir Zelenski - Copyright Tanjug AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO ocenili su u danas usvojenom dokumentu "NATO 2022 Strateški koncept", da su Zapadni Balkan i Crnomorski region od strateškog značaja za Alijansu.

"Nastavićemo da podržavamo evroatlantske težnje zainteresovanih zemalja u ovim regionima. Uložićemo više napora kako bismo ojačali njihovu sposobnost da adresiraju različite pretnje i izazove sa kojima se suočavaju i povećamo njihovu otpornost na njih, zlonamerno mešanje i prinudu treće strane", ističe se u dokumentu.

Od zemalja regiona, jedino je direktno pomenuta Bosna i Hercegovina.

"Nastavićemo da razvijamo naša partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom i Ukrajinom da unaprede naš zajednički interes u evroatlantskim odnosima - mir, stabilnost i bezbednost", navedeno je u dokumentu.

"NATO 2022 Strateški koncept" na 16 strana definiše pravce delovanja NATO u narednim godinama, odnosno plan za Alijansu u "opasnijem i konkurentnijem svetu".

Učesnici samita odlučili su i o "fundamentalnom pomaku u našem odvraćanju i odbrani", koji je podržan povećanim ulaganjima u odbranu i zajedničkim finansiranjem, kao i većom podrškom Ukrajini na duži rok.

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, ističući da će pristupanjem te zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evroatlantski region bezbedniji.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, u saopštenju je opisana kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika".

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, prenosi Rojters.

NATO je u saopštenju Kinu opisao kao izazov za interese, bezbednost i vrednosti Alijanse i kao zemlju koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet