Fokus

Američki zvaničnici: Novinarka Al Džazire verovatno ubijena sa izraelskog položaja

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

18:19

Američki zvaničnici: Novinarka Al Džazire verovatno ubijena sa izraelskog položaja
Širin Abu Akleh - Copyright Tanjug AP/Al Jazeera Media Network via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki zvaničnici zaključili su danas da je metak koji je ubio novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh na Zapadnoj obali, verovatno ispaljen sa izraelskog položaja, ali da nema razloga da se veruje da je pucanje bilo namerno.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs, saopštavajući rezultate istrage, rekao je da su "nezavisni istraživači sa treće strane'' preduzeli '' ekstremno detaljnu forenzičku analizu '' metka koji je ubio novinarku, nakon što su im ga palestinske vlasti predale, prenosi agencija AP.

Dugogodišnja novinarka i državljanka SAD, Palestinka Abu Akleh, dobro poznata u arapskom svetu, ubijena je dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji 11. maja u izbegličkom logoru u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski očevici, uključujući njene kolege, tvrde da su je ubile izraelske trupe i da u neposrednoj blizini nije bilo ekstremista. Izrael sa druge strane tvrdi da je novinarka ubijena tokom sukoba sa palestinskim militantima i da bi samo forenzička analiza metka potvrdila da li ga je ispalio izraelski vojnik ili palestinski ekstremista.

Američki bezbednosni zvaničnici ispitali su rezultate odvojenih palestinskih i izraelskih istraga i "zaključili da je pucnjava sa položaja IDF (Izraelske odbrambene snage) verovatno odgovorna za smrt Širin Abu Akleh", naveo je Prajs u saopštenju.

Kako je dodao Prajs, SAD nisu pronašle razlog da veruju da je to bilo namerno, već rezultat tragičnih okolnosti tokom vojne operacije koju je predvodila IDF protiv frakcija palestinskog islamskog džihada.

Izraelska vojska je predstavila rezultate istrage u saopštenju koje će verovatno izazvati bes Palestinske uprave, navodi američka agencija. Ta uprava je odbila učešće izraelske strane u istrazi i nije htela da preda metak izraelskim vlastima.

Vojska je navela da je metak bio u posedu američkih zvaničnika tokom analize, ali da su ga ispitali izraelski eksperti u forenzičkoj laboratoriji u Izraelu. Komandant izraelske vojske Aviv Kohavi naredio je da se istraga nastavi svim sredstvima na raspolaganju, te da će odluka o krivičnoj istrazi biti doneta tek kada se završi operativna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet