Fokus

Predstavnica OEBS: Zabrana dva medija u Turskoj udar na slobodu

Komentari

Autor: Fonet

05/07/2022

-

21:53

Predstavnica OEBS: Zabrana dva medija u Turskoj udar na slobodu
Predstavnica OEBS: Zabrana dva medija u Turskoj udar na slobodu - Copyright OSCE

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Tereza ​​Ribeiro izrazila je danas žaljenje zbog nedavne zabrane pristupa portalima dva međunarodna emitera, Dojče velea i Glasa Amerike u Turskoj.

Ovakva reakcija usledila je posle odluke Prvog krivičnog suda za mir u Ankari prošle nedelje da zabrani ova dva emitera jer nisu poštovali zahtev turskog Vrhovnog saveta radija i televizije (RTUK) da u februaru podnesu zahtev za dozvolu za emitovanje na mreži u roku od 72 sata.

"Zabrana rada ovim medijima je udar na slobodu medija u regionu OEBS i ne samo da ugrožava medijski prostor za nezavisno i kritičko novinarstvo, već i lišava nesporno pravo javnosti na slobodan pristup informacijama iz različitih izvora bez nepotrebnih smetnji", naglasila je Ribeiro.

Osnova za zabranu rada dva medija je Uredba o prikazivanju radija, televizije i emitovanja programa na zahtev na internetu, koja nalaže svim pružaocima onlajn medijskih usluga da od RTUK dobiju obaveznu licencu, navodi se u saopštenju.

Međunarodne obaveze i standardi, uključujući principe i obaveze OEBS, propisuju visoku granicu kada se razmatraju moguća ograničenja emitovanja medija, koja uvek moraju biti legitimna i potpadati pod nadzor funkcionalnog, nezavisnog regulatornog sistema, sa mogućnošću žalbe na restriktivne odluke, ocenila je predstavnica OEBS za slobodu medija.

"Pozivam turske vlasti da revidiraju široko tumačen i težak režim izdavanja dozvola i da obezbede adekvatni pravni lek", rekla je Ribeiro.

Komentari (0)

Svet