Fokus

Šefovi FBI i MI5 prvi put se zajedno obratili: Izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "menja igru"

Komentari

Autor: BBC

06/07/2022

-

21:47

Šefovi FBI i MI5 prvi put se zajedno obratili: Izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "menja igru"
Šefovi FBI i MI5 prvi put se zajedno obratili: Izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "menja igru" - Copyright Tanjug/AP/Dominic Lipinski/PA

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi bezbednosnih službi Velike Britanije i SAD su se zajedno pojavili prvi put da bi, kako su rekli, "upozorili na pretnju koju predstavlja Kina". 

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je da je Kina "najveća dugoročna pretnja našoj ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti" i da se mešala u politiku SAD, uključujući nedavne izbore.

Rej je upozorio da bi Kina, ako bi nasilno zauzela Tajvan, "predstavljala jedan od najstrašnijih poremećaja poslovanja koje je svet ikada video".

Šef MI5, Ken Mekalum, izjavio je da je ta agencija u poslednje tri godine udvostručila praćenje kineskih aktivnosti, a da će to dodatno pojačati.

"MI5 sada vodi sedam puta više istraga vezanih za aktivnosti Komunističke partije Kine u odnosu na 2018", dodao je. 

Prvi zajednički javni nastup dvojice direktora održan je u sedištu MI5 u Londonu, preneo je britanski BBC.

Izazov koji "menja igru"

Mekalum je rekao da izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "menja igru", dok ga je Rej nazvao "ogromnim", i dodao da kineska vlada "želi da ukrade tehnologiju naših zemalja koristeći različite pristupe".

On je rekao da to predstavlja "još ozbiljniju pretnju zapadnim preduzećima nego što mnogi biznismeni misle", i naveo slučajeve u kojima su osobe povezane sa kineskim kompanijama u ruralnim područjima Amerike iskopavale genetski modifikovano semenje, koje bi ih inače koštalo milijarde dolara i skoro deceniju da ga sami razviju.

Rej je istakao i da je Kina primenila sajber špijunažu kako bi "varala i krala u masovnim razmerama", sa programom hakovanja koji je veći od programa svake druge velike zemlje.

Sa druge strane, šef MI5 je rekao da su obaveštajni podaci o sajber pretnjama podeljeni sa 37 zemalja i da je u maju rešen problem "sofisticirane pretnje vazduhoplovstvu".

Tanjug/AP/Dominic Lipinski/PA

 

Mekalum je takođe ukazao na niz primera povezanih sa Kinom. Jedan od njih bio je slučaj britanskog stručnjaka za avijaciju, koji je putem interneta dobio ponudu za posao, a onda dva puta putovao u Kinu na večere. Zatim, naveo je Mekalum, stručnjaka su pitali o tehničkim informacijama određenih vojnih letelica, a kompanija kojoj su trebale te informacije zapravo je paravan kineske obaveštajne službe. Kako je sam Mekalum rekao, "tada je MI5 uskočio".

Takođe, ukazao je na upozorenje o mešanju koje je britanski parlament izdao u januaru o aktivnostima Kristin Li, advokata. On je rekao da vrste operacija "poput one koju je Li izvela" imaju za cilj da pojačaju glasove prokineske komunističke partije i ućutkaju one koji dovode u pitanje njen autoritet.

"Mešanje kineske vlade u njujorške izbore, kad nisu našli ništa uključili prostitutku"

Direktor FBI je rekao da se u SAD kineska vlada direktno umešala u izbore u Njujorku, jer ne žele da bude izabran kandidat koji je bio kritičar vlasti i bivši demonstrant na Tjenanmen trgu.

"Oni su to uradili", rekao je, "angažujući privatnog istražitelja da iskopa kompromitujuće infomacije. Kada nisu mogli ništa da pronađu, bilo je pokušaja da se stvori kontroverza uz korišćenje prostitutke, pa se čak predlagala i saobraćajna nesreća".

Rej je rekao da Kina izvlači "sve vrste lekcija" iz sukoba u Ukrajini, a to uključuje pokušaje da se spreme za bilo kakve buduće sankcije slične onima koje su pogodile Rusiju.

"Ako je Kina izvršila invaziju na Tajvan, ekonomska kriza bi bila mnogo veća od ovogodišnje, zbog zapadnih investicija u Kini koje postaju 'taoci' i poremećenih lanaca snabdevanja", istakao je Rej.

Tanjug/AP/Dominic Lipinski/PA

 

"Nemam razloga da mislim da je njihovo interesovanje za Tajvan na bilo koji način splasnulo", rekao je direktor FBI novinarima u Londonu.

Šef MI5 je rekao da će novo zakonodavstvo pomoći u suočavanju sa pretnjom, ali i da Ujedinjeno Kraljevstvo treba da postane "teža meta" tako što će osigurati da svi delovi društva budu svesniji rizika.

On je rekao da je reforma viznog sistema dovela do toga da je više od 50 studenata povezanih sa kineskom vojskom napustilo Veliku Britaniju.

"Kina je predugo računala na to da će svima biti druga na listi prioriteta. Više ne lete ispod radara", rekao je Rej.

Komentari (1)

Марија

07.07.2022 07:13

Ове две службе су криве за десетине милиона мртвих последњих 100 година

Svet