Fokus

U Šangaju otkriven slučaj novog soja omikrona kovida-19

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2022

-

14:54

U Šangaju otkriven slučaj novog soja omikrona kovida-19
Tanjug/AP/Jin Liwang/Xinhua - Copyright Tanjug/AP/Jin Liwang/Xinhua

veličina teksta

Aa Aa

U kineskom gradu Šangaju otkriven je slučaj korona virusa koji uključuje novi soj omikrona BA.5.2.1, izjavio je danas zamenik direktora gradske zdravstvene komisije DŽao Dandan.


Slučaj, registrovan u finansijskom okrugu Pudong 8. jula, povezan je sa slučajem iz inostranstva, poručio je Džao, preneo je Rojters.

Šangaj, u istočnoj Kini, izašao je početkom juna iz lokdauna, koji je trajao oko dva meseca, ali je nastavio da nameće stroge mere ograničenja, zaključavajući zgrade i komplekse čim se pojave novi potencijalni lanci prenosa korona virusa.

"Naš grad je odnedavno nastavio da prijavljuje više lokalno prenosivih pozitivnih slučajeva kovida-19 i rizik od širenja epidemije kroz društvo je i dalje veoma visok", upozorio je DŽao.

Poručio je da će stanovnici nekoliko većih šangajskih okruga proći dva kruga testiranja na korona virusa, od 12. do 14. jula, u pokušaju da potencijalne nove epidemije stave pod kontrolu.

Pokazalo se da soj BA.5 ima ubrzanu stopu prenošenja, ali vakcinacija je i dalje efikasna u sprečavanju da ovaj soj omikrona izazove teži oblik bolesti ili smrtni ishod, poručio je član gradske stručne savetodavne grupe za prevenciju kovida-19 Juen DŽengan.

Omikron soj BA.5, koji pokreće novi talas infekcija korona virusa u inostranstvu, prvi put je otkriven u Kini 13. maja kod 37-godišnjeg pacijenta koji je doleteo u Šangaj iz Ugande, naveo je Kineski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet