Fokus

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio Rezoluciju o braći Bitići

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

14:49

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio Rezoluciju o braći Bitići
Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio Rezoluciju o braći Bitići - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Rezoluciju o slučaju ubistva američkih državljana braće Bitići 1999. godine u Srbiji.

U Rezoluciji koja je Odboru za spoljne poslove predožena 29. jula prošle godine izražava se stav Kongresa da "pojedinci odgovorni za ubistva americkih državljana u Srbiji, Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija u julu 1999. godine treba da budu izvedeni pred lice pravde" i da SAD treba da "posvete dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i nadgledaju napore Srbije da istraži i krivicno goni takve osobe".

U dokumentu koji je predložio republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin navodi se da taj slučaj "mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužlaštvo za ratne zločine očekuje se da "daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići".

U Rezoluciji se osuđuje i "činjenica da niko nikada nije proglašen krivim za njihovo ubistvo, ili bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za tako gnusan zločin".

Za Rezoluciju su glasala 423 kongresmena, jedan je bio protiv, dok ih šest nije glasalo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet