Fokus

Vanredni izbori u Jermeniji: Vodi stranka Nikola Pašinjana

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2021

-

23:41

Vanredni izbori u Jermeniji: Vodi stranka Nikola Pašinjana
Tanjug/Tigran Mehrabyan/PAN Photo via AP - Copyright Tanjug/Tigran Mehrabyan/PAN Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan i njegova stranka Građanski ugovor vode na parlamentarnim izborima održanim danas, izvestila je novinska agencija RIA, pozivajući se na podatke iz izborne komisije.

Prema prvim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija, Pašinjanova stranka osvojila je 58 odsto glasova, dok je Alijansa Jermenije, koju predvodi bivši predsednik Robert Kočarjan, osvojila 22 odsto glasova, preneo je Rojters.

Jermeni su glasali na vanrednim izborima koje je vlada raspisala nastojeći da okonča političku krizu koja je nastala nakon što su jermenske snage prošle godine izgubile krvavi šestonedeljni rat protiv Azerbejdžana i prepustile mu oblast Nagorno-Karabah s većinskim jerminskim stanovništvom i teritoriju uz granicu dve zemlje.

Današnji izbori održani su na više od 2.000 birališta, a gotovo 2,6 miliona birača imalo je pravo glasa.

Na izborima je učestovala 21 partija kao i četiri izborne koalicije. Glavni rivali su bili vladajuća partija koju predvodi Pašinjan i Savez Jermenija na čijem je čelu predsednik Robert Kočarijan.

Pašinjan se povukao sa mesta premijera, kako to nalaže zakon, da bi omogućio održavanje izbora, ali ostaje na mestu predsednika vlade do formiranje nove vlade.

Sporazumom, koji je sklopljen uz posredovanje Moskve, okončane su šestonedeljne borbe između jermenskih i azerbejdžanskih snaga, ali je Azerbejdžan povratio kontrolu nad velikih delom Nagorno-Karabaha i okolnih područja, koja su držale jermenske snage više od četvrt veka.

Pašinjan, koji je na vlast došao nakon što je predvodio masovne ulične proteste 2018. kojima je smenjeng njegov prethodnik, stao je u odbranu ovog sporazuma za koji je naveo da je bolan, ali neophodan korak koji je sprečio Azerbejdžan da pregazi čitav region Nagorno Karabaha.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet