Fokus

U Mjanmaru pogubljena četvorica demokratskih aktivista, UN poziva na uvođenje sankcija vojnoj hunti

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

21:58

U Mjanmaru pogubljena četvorica demokratskih aktivista, UN poziva na uvođenje sankcija vojnoj hunti
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojne vlasti Mjanmara pogubile su četvoricu demokratskih aktivista koji su osuđeni da su pomagali u izvršenju "terorističkih dela", objavili su danas tamošnji državni mediji, što su prve egzekucije u ovoj zemlji posle nekoliko decenija.

Četvorica muškarca su osuđena na smrt u januaru, u suđenju iza zatvorenih vrata, nakon optužbi da su pomagali raznim milicijama da se bore protiv vojske, koja je došla na vlast u vojnom puču prošle godine, preneo je Rojters.

Vlada iz senke Mjanmara (NUG), koja je zabranjena u toj zemlji, osudila je egzekucije.

"Ekstremno smo ožalošćeni jer čujemo ove vesti. Najstrožije osuđujemo okrutnost hunte u ovom slučaju. Svetska zajednica će kazniti njihovu brutalnost", kazao je portparol NUG, Kjo Zo za Rojters.

Među pogubljenima su lokalno poznati demokratski aktivista Kjo Min Ju, bivši poslanik i hip-hop muzičar Fjo Zeja To, dok su imena preostalih pogubljenika Hla Mjo Aung i Aung Tura Zo.

Udruženje država jugoistočne Azije saopštilo je da su vojska i bezbednosne snage od puča 1. februara 2021. godine ubile više od 2.100 ljudi.

Osude pogubljenja aktivista stigle iz Francuske i SAD

Francuska i Sjedinjene Američke Države osudile su danas pogubljenje četvorice demokratskih aktivista.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da obnavlja pozive na razgovore između mjanmarske hunte i drugih političkih partija u zemlji i pozvalo na prekid nasilja, preneo je Rojters.

SAD su takođe pozvale vojne vlasti da odmah prekinu nasilje.

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuju gnusno pogubljenje prodemokratskih aktivista od strane burmanskog vojnog režima", navodi se u saopštenju portparola Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako se dodaje, pozivaju režim da odmah prekine nasilje, oslobodi one koje su nepravedno pritvorili i "omogući miran povratak demokratiji u skladu sa željama naroda Burme".

Poziv na uvođenje sankcija i embargo na oružje 

Nakon pogubljenja četvorice demokratskih aktivista, specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endrjuz pozvao je države da preduzmu korake protiv mjanmarske hunte kroz ekonomske sankcije i embargo na oružje.

Upitan šta bi trebalo da se uradi kao odgovor, Endrjuz je rekao da postoji niz opcija i da bi međunarodna zajednica trebalo da počne da ih koristi, preneo je Rojters.

"Prva opcija, najbolja opcija je da se Savet bezbednosti UN sastane kako bi doneo snažnu rezoluciju ne samo osude, već i jasne strateške akcije, sankcija, ekonomskih sankcija i embarga na oružje i uputi slučaj Međunarodnom krivičnom sudu", kazao je on.

 

Komentari (0)

Svet