Fokus

Senat usvojio zakon kako bi SAD mogle da pariraju Kini: Subvencije i krediti za fabrike čipova

Komentari

Autor: FoNet

27/07/2022

-

22:41

Senat usvojio zakon kako bi SAD mogle da pariraju Kini: Subvencije i krediti za fabrike čipova
Senat usvojio zakon kako bi SAD mogle da pariraju Kini: Subvencije i krediti za fabrike čipova - Copyright profimedia/Mark Reinstein

veličina teksta

Aa Aa

Senat američkog Kongresa danas je većinom glasova usvojio predlog zakona o subvencionisanju proizvodnje poluprovodnika, čiji je cilj da se podstaknu domaće kompanije da se takmiče sa Kinom, kako bi se ublažila nestašica tih proizvoda koja je uticala na sve - od automobila do oružja i video igara.

Za zakon su glasala 64 senatora, a 33 su bila protiv. Očekuje se da će ga Predstavnički dom usvojiti naredne sedmice, a posle toga treba da ga potpiše predsednik Džo Bajden, preneo je Rojters.

Zakonom su predviđene vladine subvencije od oko 52 milijarde dolara domaćim proizvođačima poluprovodnika i poreski kredit od 24 milijarde za investiranje u fabrike čipova. Pored toga, predviđeno je da u narednih pet godina 170 milijardi dolara bude investirano u naučna istraživanja koja bi omogućila da američki proizvođači mnogo bolje nego do sada konkurišu kineskim, a Kongres će naknadno usvojiti zakon o načinu obezbeđivanja tih sredstava.

"Ovaj zakon će omogućiti otvaranje novih dobro plaćenih radnih mesta, poboljšaće lanac snabdevanja, doprineće smanjenju troškova i zaštitiće američke bezbednosne interese", izjavio je posle glasanja lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Većina sredstava predviđenih ovim zakonom namenjena je novim fabrikama, a proizvodnja u njima mogla bi da počne tek dve do tri godine od početka izgradnje. To neće rešiti trenutne probleme kompanija kao što je Dženeral motors, koji je u utorak saopštio da zbog nedostatka čipova i drugih delova ne može da kompletira više od 90.000 automobila, a isti problem ima i Boing.

Posle današnjeg glasanja u Senatu, Bajden je poručio da bi Predstavnički dom trebalo da reaguje brzo, kako bi zakon što pre stupio na snagu.

"U vreme kada su Amerikanci zabrinuti zbog stanja ekonomije i zbog troškova života, ovaj zakon je odgovor, jer će ubrzati proizvodnju poluprovodnika u Americi i dovesti do smanjenja svih cena - od automobila do mašina za pranje suđa", rekao je Bajden.

Kritičar zakona Berni Sanders, jedini demokratski senator koji je glasao protiv usvajanja zakona, subvencije je nazvao "blanko čekom" namenjenim visokoprofitabilnim kompanijama koje se bave proizvodnjom čipova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet