Fokus

Krhotine kineske rakete pale u okean kod Filipina

Komentari

Autor: BBC / Jutarnji.hr

31/07/2022

-

10:55

Krhotine kineske rakete pale u okean kod Filipina
Krhotine kineske rakete pale u okean kod Filipina - Copyright Tanjug AP/Li Gang/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ostaci kineske rakete Dugi marš 5B pali su na Zemlju iznad Indijskog i Tihog okeana, saopštili su američki i kineski zvaničnici, prenosi BBC. Kineska vlada je navela da su krhotine pale su danas u Tihi okean nadomak Filipina. Filipinske vlasti nisu se oglašavale o eventualnim posledicama na području pada krhotina rakete Long Marč-5B.

Kineska svemirska agencija saopštila je da je većina ostataka izgorela u atmosferi, identifikujući more Sulu u Pacifiku kao lokaciju za ponovni ulazak.

Ranije su svemirski stručnjaci rekli da je verovatnoća sletanja rakete u naseljeno područje izuzetno mala.

BBC navodi da je nekontrolisani povratak u jezgro rakete pokrenuo pitanja o odgovornosti za svemirsko smeće.

Kako se dodaje, NASA je ranije pozivala kinesku svemirsku agenciju da dizajnira rakete koje bi se raspale na manje komade po ponovnom ulasku, kao što je međunarodna norma.

Američka svemirska komanda je na Tviteru saopštila da je Long 5 „ponovno ušao iznad Indijskog okeana oko 10:45 po srednjeevropskom vremenu [16:45 GMT] 30.7“ .

U međuvremenu, kineska svemirska agencija dala je koordinate ponovnog ulaska kao 119 stepeni istočne geografske dužine i 9,1 stepen severne geografske širine. Ovo odgovara oblasti u moru Sulu - istočno od filipinskog ostrva Palavan u severnom Pacifiku.

Nedavnim raketama koje su se uputile ka kineskoj nedovršenoj svemirskoj stanici, poznatoj kao Tiangong, nedostajala je mogućnost kontrolisanog ponovnog ulaska.

Poslednje lansiranje bilo je prošle nedelje, kada je raketa Dugi marš 5B nosila laboratorijski modul do stanice Tiangong. Kineska vlada saopštila je u sredu da bi ponovni ulazak rakete predstavljao mali rizik za bilo koga na zemlji, jer bi najverovatnije sletela u more.

Međutim, postojala je mogućnost da se komadi rakete obruše preko naseljenog područja, kao što je to bilo u maju 2020. kada su oštećena imanja u Obali Slonovače.

Pre pada, prazno telo rakete bilo je u eliptičnoj orbiti oko Zemlje gde se vuklo ka nekontrolisanom ponovnom ulasku.

Dizajniranje objekata koji se raspadaju nakon ponovnog ulaska u atmosferu postaje prioritet za satelitske operatere. Delimično se to radi korišćenjem materijala koji imaju niske temperature topljenja, kao što je aluminijum.

Jutarnji.hr prenosi da su korisnici društvenih mreža u Maleziji objavili video predmeta nalik krhotinama raketa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet