Planeta

Kineska svemirska raketa ušlu u Zemljinu orbitu - pašće nekontrolisano, a ne zna se tačno gde

Komentari

Autor: Forbes

30/07/2022

-

21:10

Kineska svemirska raketa ušlu u Zemljinu orbitu - pašće nekontrolisano, a ne zna se tačno gde
AP/Ng Han Guan - Copyright AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Ogromna kineska raketa već se nalazi u Zemljinoj orbiti i pašće nekontolisano na nekom mestu. Vrlo je verovatno da će najveći deo 23-tonskog komada metala, rezervoara i drugih komponenti izgoreti dok prodire kroz atmosferu ogromnom brzinom, ali neki od delova mogli bi da dođu do površine Zemlje i to se za sada ne može sa sigurnošću predvideti, piše Forbes.

Najveće su šanse da će većina onoga što je ostalo od desetospratne rakete Long March 5B pasti u okean. Određeni broj stručnjaka i organizacija pratio je istrošenu raketu otkako je ove nedelje postalo jasno da ona neće biti kontrolisano usmerena.

Najnovije analize kažu da će delovi rakete napraviti široki luk kroz južnu hemisferu, proći preko velikih delova Atlantskog i Indijskog okeana, ali će takođe leteti iznad delova Južne Amerike, Kine i drugih azijskih zemalja.

Bez obzira što je prošlog vikenda uspešno poslat novi laboratorijski modul Ventian na svemirsku stanicu Tiangong, on nema sposobnost da izvrši kontrolisan ponovni ulazak. 

Dve prethodne misije koje su koristile veliki buster takođe su se završile bez tačno određenog mesta - jedna je završila u okeanu, a druga je posula krhotine iznad zapadne Afrike.

Suština je da je rizik za ljude i imovinu mali ali ga i dalje ima jer će, gde god da padnu ti delovi, trebati vremena da se pronađu i da se utvrdi da li je sve prošlo bez opasnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet