Nauka

Kina lansirala i drugi modul na stalnu svemirsku stanicu

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2022

-

12:05

Kina lansirala i drugi modul na stalnu svemirsku stanicu
Kineska svemirska stanica - Copyright Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas lansirala drugi od tri modula na svoju stalnu svemirsku stanicu, u jednoj od poslednjih misija potrebnih da se orbitalna ispostava završi do kraja godine.

Prenos uživo na državnom emiteru CCTV prikazao je laboratorijski modul "Ventian" od 23 tone, koji se lansira na poleđini najmoćnije kineske rakete, "Long March 5B", iz svemirskog lansirnog centra Venčang na južnom ostrvu Hajnan, prenosi Rojters.

Osoblje svemirske agencije, viđeno u prenosu uživo kako posmatra napredak lansiranja iz kontrolne sobe, navijalo je i aplaudiralo kada se Ventian odvojio od rakete oko 10 minuta nakon lansiranja.

Kako je javio CCTV, lansiranje je bilo "potpuni uspeh".

Kina je počela da gradi svemirsku stanicu u aprilu 2021. godine, lansiranjem modula "Tianhe".

Laboratorijski modul Ventian, dugačak 17,9 metara, biće mesto gde astronauti mogu da izvode naučne eksperimente, zajedno sa drugim laboratorijskim modulom koji tek treba da bude lansiran - Mengtian.

Ventian ima kabinu za vazdušnu komoru koja će biti glavna izlazno-ulazna tačka za vanvozne aktivnosti kada stanica bude završena.

Takođe će služiti kao kratkoročni stambeni prostor za astronaute tokom rotacije posade na stanici, dizajniran za dugoročni smeštaj samo tri astronauta.

Komentari (0)

Magazin