Fokus

Ništa od dogovora Tajvana i Kine: Tajpej odbio predlog Pekinga o "jednoj zemlji-dva sistema"

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2022

-

08:10

Ništa od dogovora Tajvana i Kine: Tajpej odbio predlog Pekinga o "jednoj zemlji-dva sistema"
Ništa od dogovora Tajvana i Kine: Tajpej odbio predlog Pekinga o "jednoj zemlji-dva sistema" - Copyright EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO, Tanjug AP/Gong Yulong/Xinhua via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tajvan odbuje model "jedne zemlje, dva sistema" koji je Peking predstavio u svojoj strategiji rešavanja tajvanskog pitanja, saopštilo je danas tajvansko ministarstvo spoljnih poslova.

Samo građani Tajvana mogu da odlučuju o svojoj budućnosti, rekla je portparolka ministarstva Žoane Ou na konferenciji za novinare u Tajpeju, prenosi Rojters.

Ona je dodala da Kina koristi nedavnu posetu predsednice Predsedničkog doma Nensi Pelosi kao "izgovor za stvaranje nove normalnosti kako bi zastrašila građane Tajvana".

Kina je juče objavila Belu knjigu pod naslovom „Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri" u kojoj je poručila da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja. Peking takođe navodi i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti.

Šta podrazumeva predlog Kine

Mirno ujedinjenje i „jedna zemlja, dva sistema" su naši osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja i najbolji pristup ostvarenju nacionalnog ujedinjenja, navodi se u Beloj knjizi koju je Kina objavila.

"Radićemo sa najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere, da se zaštitimo od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila poslednje sredstvo preduzeto pod ubedljivim okolnostima", kaže se u Beloj knjizi, prenosi Sinhua.

Kako je saopštio portparol kancelarije, Bela knjiga je objavljena da bi se ponovila činjenica da je Tajvan deo Kine i demonstrirala rešenost Komunističke partije Kine (KPK) i kineskog naroda i njihova posvećenost nacionalnom ujedinjenju, i da bi se naglasila pozicija i politika KPK-a i kineske vlade u novoj eri.

"Mi smo jedna Kina, a Tajvan je deo Kine. Ovo je neosporna činjenica podržana istorijom i zakonom. Tajvan nikada nije bio država, njegov status kao dela Kine je nepromenljiv", navodi se u Beloj knjizi.

Naglašava se da je Rezolucija 2758 Generalne skupštine UN politički dokument koji obuhvata princip jedne Kine, čiji pravni autoritet ne ostavlja mesto sumnji i priznat je širom sveta, predstavlja univerzalni konsenzus međunarodne zajednice i u skladu je sa osnovnim normama međunarodnih odnosa.

Ističe se da je KPK posvećena istorijskoj misiji rešavanja tajvanskog pitanja i ostvarenja potpunog ponovnog ujedinjenja Kine i da je pod njenim rukovodstvom postignut veliki napredak u odnosima između dve obale Tajvanskog moreuza u proteklih sedam decenija.

Prema ovom dokumentu, postupci vlasti Demokratske progresivne stranke u Tajpeju doveli su do napetosti u odnosima "dve obale Tajvanskog moreuza", ugrožavanja mira i stabilnosti i podrivanja prosperiteta i ograničavanja prostora za mirno ujedinjenje.

To su prepreke koje se moraju ukloniti u unapređenju procesa mirnog ujedinjenja, navodi se u Beloj knjizi.

Saopšteno je i da su "spoljne snage podsticale provokativne akcije separatističkih snaga, što je pojačalo napetost i konfrontaciju između dve obale i podrilo mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu", prenosi Sinhua.

Završene višednevne vojne vežbe, ali najavljene nove

I Tajvan i Kina su saopštili da su završene vojne vežbe koje su održavane u tajvanskom moreuzu. Tajvanske oružane snage su završile dvodnevne vojne vežbe artiljerijskih jedinica na jugu ostrva, saopštili su predstavnici vojske, prenosi Rojters.

"Prva faza manevara održana je u utorak, a druga danas. Vojska je izvodila vežbu gađanja iz samohodnih haubica 155 mm i minobacača 120 mm, u simulaciji odbrane od neprijateljskog napada", precizirano je u saopštenju.

Takođe je navedeno da je vežba bila redovna i planirana pre manevara kineskih oružanih snaga koji su se održavali poslednjih dana.

Tajvanska vojska takođe planira da održi još ranije zakazanih vežbi 5. septembra, uz angažovanje snajperista, specijalnih snaga, pešadije, oklopnih vozila i minobacača i učešće borbenih helikoptera Super Kobra i Apač, navodi Rojters.

Kineska narodnooslobodilačka armija izvodila je svoje vojne vežbe oko Tajvana, od 4. avgusta, a one su počele dan nakon posete Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kojoj se Peking oštro protivio.

Kineska vojska saopštila je juče da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

Kineska vojska će sprovoditi redovne patrole i nastaviti da izvodi vojnu obuku kako bi postigla borbenu gotovost, saopšteno je iz Istočne komande kineske Narodnooslobodilačke armije, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet