Fokus

Palestinci koji rade u Izraelu stupili u štrajk: Strah da bi isplata na račune mogla da nosi skrivene troškove

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2022

-

17:36

Palestinci koji rade u Izraelu stupili u štrajk: Strah da bi isplata na račune mogla da nosi skrivene troškove
Jerusalim - Copyright Tanjug AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Desetine hiljada Palestinaca zaposlenih u Izraelu stupilo je danas u jednodnevni štrajk u znak protesta zbog odluke da im se zarade isplaćuju na bankovne račune, umesto u kešu, javlja Rojters.


Novi metod isplate je dogovoren između palestinskih i izraelskih vlasti koje traže mnogo efikasniji i bezbedniji način da se isplate zarade, međutim, radnici se boje da bi skrivene nadoknade i nove takse smanjile njihove plate.

Oko 200.000 Palestinaca svaki dan ide na posao u Izrael ili u jevrejska naselja, zarađujući više nego duplo u odnosu na zaposlene u Palestinskoj upravi, navodi britanska agencija.

Većina radnika nema račun u bankama, a uvođenjem plata u knjige bi se stvorio novi izvor prihoda za palestinske vlasti, dok bi banke zaradile od održavanja troškova računa i još nekih stavki.

Prema sporazumu, plate bi se isplaćivale na nedeljnom nivou, a banka bi od svakog transfera zarađivala po jedan dolar, rekli su palestinski radnici za Rojters.

Palestinski ministar rada Nasri Abu Džeiš rekao je da je novi sporazum osmišljen da zaštiti radnička prava i da ne postoji plan da se uvedu nove takse.
 

Komentari (0)

Svet