Fokus

Papa imenovao 20 novih visokih sveštenika: U Vatikanu sve manje kardinala iz Evrope

Komentari

Autor: Fonet

27/08/2022

-

19:51

Papa imenovao 20 novih visokih sveštenika: U Vatikanu sve manje kardinala iz Evrope
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Svečanom ceremonijom proglašenja kardinala papa Franja je formalno proširio redove onih koji imaju pravo da glasaju za njegovog naslednika ukoliko premine ili podnese ostavku, izvestio je Asošijeted pres (AP), navodeći da sve više kardinala dolazi iz Azije i Afrike, a sve manje iz Evrope, gde je "poslednjih godina" smanjen broj katolika.

Od 20 novih kardinala koji su proglašeni u bazilici Svetog Petra, 16 su mlađi od 80 godina i imaju pravo da učestvuju u konklavi prilikom glasanja za izbor novog pontifeks maksimusa.

Papa je do sada imenovao više od polovine izbornih kardinala, što pojačava izglede da će ko god postane pontifeks "podeliti njegovu viziju budućnosti crkve".

Papa je odabrao biskupa iz San Dijega Roberta Voltera Mekelroja, jednog od retkih koji se pitao zašto Biskupska konferencija SAD insistira na definisanju pobačaja kao "prioriteta" i, ponavljajući bojazni pape, ukazivao da bi više pažnje trebalo posvetiti siromaštvu, imigraciji i klimatskim promenama.

Pored toga, on pripada manjini američkih biskupa koji se suprotstavljaju kampanji uskraćivanja pričešća katoličkim političarima koji podržavaju pravo na abortus.

Papa je zaobišao tradicionalno prestižne američke biskupije, uključujući nadbiskupa iz San Franciska Salvatora Kordileonea, koji je izjavio da više neće dozvoliti predsednici Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi da prima pričest zbog njene odbrane prava na abortus.

Kardinal Mekelroj: I u crkvi, kao i u porodici, postoje kulturološke razlike

Iako je čvrsto protiv abortusa kao teškog greha, papa Franja je osudio ono što on naziva "oružjem pričešća".

Sada već kardinal, Mekelroj je prošle godine bio među malom grupom američkih biskupa koji su potpisali izjavu podrške pripadnicima LGBTQ i osudili maltretiranje koje je često usmereno ka njima.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

Papa je pokušao da učini da se gej katolici osećaju dobrodošlim u crkvi, čije učenje smatra da je istopolni odnos greh.

Među odabranima da budu među kardinalima je i biskup Ričard Kuja Bejvober iz Gane, koji je govorio protiv LGBTQ prava.

Na pitanje AP o tako suprotstavljenim pogledima, Mekelroj je odgovorio da "u životu crkve uvek postoje kulturološke razlike, kao što postoje i unutar ljudske porodice" i da različite kulture ovim pitanjima pristupaju na različite načine.

Moje mišljenje, dodao je, jeste da smo obavezni da učinimo da se LGBT osobe osećaju podjednako dobrodošle u crkvenom životu kao i svi ostali. To je mandat koji imamo, tako da moramo da nađemo način da to uradimo.

Nadbiskup Ulrih Štajner iz Manausa u Brazilu proglašen je za prvog kardinala iz Amazonije, ogromnog ekološki ugroženog regiona u Južnoj Americi, na matičnom kontinentu pape, rođenog u Argentini.

U komentaru za AP, Štajner je izrazio zabrinutost zbog porasta nasilja u Amazoniji, "ne samo u pogledu životne sredine, već i zbog droge".

Ali to nasilje nije rođeno tamo, ono je došlo spolja, kaže Štajner i objašnjava da je nasilje uvek povezano sa novcem: koncesije, krčenje šuma, rudnici i ribolov.

AP navodi da sve više kardinala dolazi iz Azije i Afrike, a sve manje iz Evrope, gde je broj katolika smanjen "poslednjih godina".

Nakon konzistorije, kardinali iz Evrope će činiti 42 odsto Koledža kardinala, u poređenju sa 52 odsto iz 2013. godine, kada je počeo Franjin pontifikat. 

Komentari (0)

Svet