Fokus

Američki ratni brodovi plove Tajvanskim moreuzom, kineska vojska "u stanju pripravnosti"

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2022

-

09:30

Američki ratni brodovi plove Tajvanskim moreuzom, kineska vojska "u stanju pripravnosti"
Američki ratni brodovi plove Tajvanskim moreuzom, kineska vojska "u stanju pripravnosti" - Copyright Tanjug/Mass Communication Specialist Seaman David Flewellyn/U.S. Navy via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dva ratna broda američke mornarice plove kroz međunarodne vode u Tajvanskom moreuzu, rekla su za Rojters tri američka neimenovana zvaničnika, što je prva takva operacija od početka pojačanih tenzija sa Kinom zbog posete ostrvu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su u subotu za britansku agenciju da krstarice američke mornarice "Čanselorsvil"  i "Antietam" izvode operaciju koja je još u toku. Za takve operacije obično je potrebno između osam i 12 sati, a pomno ih prati kineska vojska.

Poslednjih godina američki ratni brodovi, a povremeno i oni iz savezničkih nacija kao što su Velika Britanija i Kanada, rutinski su plovili kroz moreuz, izazivajući time nezadovoljstvo Pekinga.

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, čemu se protivi vlada u Tajpeju, pokrenula je vojne vežbe u blizini ostrva nakon posete Pelosi početkom avgusta, podseća Rojters.

Potom je Tajvan je posetilo pet američkih kongresmena, a 26. avgusta i američka senatorka Marša Blekburn sletela je u Tajpej. SAD, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, ali imaju zakon koji ih obavezuje da obezbede sredstva za odbranu ostrvu.

Nije dugo trebalo za prve reakcije iz Kine - oružane snage te zemlje su u visokoj pripravnosti kako bi zaustavile bilo kakve provokacije nakon prolaska krstarica američke mornarice kroz Tajvanski moreuz, izjavio je portparol borbene komande Narodnooslobodilačke vojske (PLA) Kine za istočnu zonu Ši Ji.

"Krstarice američke mornarice 'Čanselorsvil' i 'Antietam' prošle su kroz Tajvanski moreuz 28. avgusta, izazivajući pažnju svih. Istočna zona borbene komande Narodnooslobodilačke armije Kine ispratila je američke krstarice i u potpunosti je kontrolisala njihove aktivnosti. Jedinice komande su u stanju povećane borbene gotovosti, kako bi blagovremeno sprečile bilo kakve provokacije", navodi se u saopštenju kineskog portparola, prenela je agencija RIA Novosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet